Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit noky z pečené červené řepy | recept

Jak připravit noky z pečené červené řepy | recept

Noky z pečené červené řepy | recept. Červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny, avšak některým lidem bohužel příliš nechutná. Pokud chcete vyzkoušet chutný způsob, jak tuto zeleninu připravit, níže naleznete recept na noky z pečené červené řepy a brambor. Noky mají krásnou červenou barvu, jsou obohacené o železo a mnoho dalších cenných látek a dají se použít jako příloha k mnoha pokrmům.

Co je potřeba

  • 3 menší bulvy červené řepy (asi 300 g pečené nastrouhané řepy)
  • 4 středně velké brambory (asi 400 g pečených nastrouhaných brambor)
  • zhruba 1 a půl hrnku hladké špaldové mouky + na podsypání těsta
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky soli
1

Neoloupané brambory propícháme vidličkou a umístíme je spolu s neoloupanou červenou řepou na plech vyložený pečicím papírem. Upečeme je při 160 °C doměkka, trvá to podle velikosti asi 45 – 60 minut.

2

Po mírném vychladnutí brambory i řepu oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme vejce, sůl a přisypeme dostatečné množství špaldové mouky, abychom vypracovali nelepivé těsto.

3

Z těsta na důkladně pomoučeném vále vytvarujeme tenké válečky, které rozkrájíme na přibližně stejně velké kousky.

4

Noky vaříme v osolené vroucí vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Poté je scedíme.

Noky z pečené červené řepy je možné osmažit na troše másla a čerstvých bylinkách (červenou řepu výborně doplní tymián, šalvěj či bazalka) a podávat sypané vlašskými ořechy a kozím sýrem či parmezánem. Skvěle se hodí také ke smetanovým či sýrovým omáčkám, k dušenému špenátu nebo jiné zelenině i k masu.

Tipy

  • Do těsta je možné přidat také strouhaný parmezán.
  • Pokud seženete méně známou žlutou řepu, můžete ji použít místo červené.
  • Noky z červené řepy lze podávat také pouze s bylinkovým pestem.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.