Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit obrácený hruškovo-ostružinový koláč | recept

Hruškovo-ostružinový koláč | recept. Ostružiny jsou k dispozici pouze po krátkou dobu roku, proto je potřeba si je užít. Jsou skvělé samy o sobě v syrové formě, ale proč je nevyužít také pro přípravu sladkých moučníků? V tomto receptu vytváří ostružiny dokonalou symbiózu s hruškami, jejichž sladkost skvěle podtrhne ostružinovou nakyslost. Až ho upečete, nestačíte se divit, jak rychle zmizí. Nejlépe chutná ještě za tepla doplněný zakysanou smetanou.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

140 g (nejlépe třtinového) cukru
140 g másla
2 lžíce rumu
3 vejce
2 lžíce mléka
200 g ostružin
3 hrušky
200 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
1 lžíce mléka
máslo a cukr na vymazání a vysypání formy

1

Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Přesuneme ho do středně velké mísy a přidáme k němu třtinový cukr. Máslo a cukr utřeme společně do pěny. Následně přilijeme dvě lžíce rumu a zamícháme.

2

V dalším kroku postupně zašleháme jedno vejce po druhém k máslové pěně. Hladkou mouku prosejeme a přidáme k ní kypřicí prášek. Mouku nasypeme k ostatním ingrediencím a důkladně vymícháme do hladkého těsta.

3

Nakonec ještě zředíme těsto mlékem. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C. Dortovou formu o průměru 30 cm lehce polijeme vodou, poté přikryjeme pečícím papírem. Díky vodě se nám snadno přilepí k formě. Formu i přes pečící papír vymažeme máslem a posypeme asi dvěma lžícemi cukru.

4

Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a omyjeme. Nakrájíme je na plátky, které pokládáme na dno formy tak, aby vytvořily soustředné kruhy. Poté na ně nalijeme těsto a zarovnáme ho dohladka. Opláchnuté ostružiny rovnoměrně rozprostřeme po těstě a lehce je do něj vtlačíme.

5

Takto připravený koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 35 minut. Hotový koláč vyjmeme z trouby a ihned přiklopíme talířem a přetočíme dnem vzhůru. Odejmeme formu, opatrně stáhneme pečící papír a necháme pouze chvíli chladnout. Ještě vlahý moučník krájíme na řezy, které doplníme zakysanou smetanou. Nechte si chutnat.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct koláč s blumami | recept
Koláč s blumami | recept. Ovocné koláče všeho druhu prostě k letním měsícům neodmyslitelně patří. Proto není na škodu mít v rukávu více různých recept…
Jak upéct hruškový koláč | recept
Recept na hruškový koláč. Koláče s hruškovou náplní jsou především atributem Valašska. Tam se jim ovšem říká frgále. A frgále jsou „in“. Kupujeme je n…
Jak upéct ostružinový koláč s ořechy
Jak upéct ostružinový koláč s ořechy | recept na koláč z ostružin. Ještě stále jsou ostružiníky obsypané plody a je škoda to nevyužít. Ostružiníky ros…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.