Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit pečená rajčata s balkánským sýrem a rozmarýnem | recept

Pečená rajčata s balkánským sýrem a rozmarýnem | recept. V této roční době jsou rajčata nejchutnější, do ruda vyzrálá a plná chuti. Skvělá jsou samozřejmě jen tak samotná, ale zkuste si je připravit i podle následujícího receptu. Potřebovat budete vedle rajčat několik rozmarýnových snítek a balkánský sýr, tyto suroviny dodají pokrmu středomořský nádech. Neodmyslitelnou součástí je i česnek, který při pečení zezlátne a zesládne. Díky špetce třtinového cukru rajčata lehce zkaramelizují. Nesmí chybět ani olivový olej na zakápnutí. Chcete-li pokrm povýšit na hlavní chod, přidejte k němu brambory.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 6 velkých rajčat
  • 10 cherry rajčátek
  • cca 3 rozmarýnové snítky
  • 150 g balkánského sýra
  • 1 česnek
  • olivový olej na zakápnutí
  • 2 lžičky vinného octa
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžičky třtinového cukru
  • sůl a pepř
  • 15 malých brambor
1

V prvním kroku si omyjte brambory i se slupkou. Použít můžete i nové brambory, skvěle chutnají i pečené. Vydrhnuté brambory překrojte na poloviny a vyložte jimi pečicí nádobu. Pokud máte větší, překrojte je na čtvrtky, případně na osminky.

2

Brambory lehce zakápněte olejem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Předpékejte je asi 20 minut. Mezitím zbavte rajčata stopek a nakrájejte je na tlusté plátky. Rozmarýnové snítky stačí oprat. Česnek překrojte napůl, odstraňte pouze svrchní vrstvu slupky, která odstává, jinak je nechte, aby držela celá palička pohromadě.

3

Rajčata poklaďte na předpečené brambory. Do mezer vložte česnek a přidejte větší kusy balkánského sýra. Rozmarýn položte navrch. Olivový olej prošlehejte s octem, citronovou šťávou a třtinovým cukrem, osolte a opepřete podle chuti. Připravenou zálivkou zakápněte všechny suroviny v zapékací míse.

4

Vložte do trouby a pečte asi 40 minut, dokud nebudou rajčata i brambory měkké. Rozdělte na porce, ozdobte pečenými rozmarýnovými větvičkami a podávejte.

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

fotografie archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články