Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit pečené brambory s barbecue kuřetem | recept

Jak připravit pečené brambory s barbecue kuřetem | recept. Následující recept na pečené brambory s barbecue kuřetem můžete využít třeba tehdy, když vám zbyde pečené či grilované (ale i jinak připravené) kuře. Dále už budete potřebovat jen několik ingrediencí, které je navíc možné podle potřeby obměňovat. Pokrm lze připravit s použitím kupované BBQ omáčky, ale nabízíme vám i recept na domácí omáčku.

Co je potřeba

  • 2 hrnky pokrájeného pečeného masa
  • 6 větších brambor
  • 1 velká cibule (nejlépe červená)
  • mořská sůl dle potřeby
  • čerstvé či sušené bylinky (např. bazalka, libeček, petrželka, rozmarýn, pažitka, šalvěj, apod.)
  • 1 hrnek strouhaného či krájeného sýra (např. gouda, balkánský sýr nebo jiný druh dle chuti)
  • sůl
  • malé množství olivového oleje na pokapání brambor

 

Na domácí barbecue omáčku budeme potřebovat:

  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 malou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g pasírovaných či krájených rajčat
  • 1 lžičku jablečného či vinného octa nebo citronové šťávy
  • 1 lžíci javorového sirupu nebo medu
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • 1 lžíci tmavé sojové omáčky
  • 1 lžičku worcesterové omáčky
  • sůl, mletý černý pepř (zhruba ½ lžičky od každého)
  • chilli dle chuti

 

1

Brambory omyjeme a očistíme kartáčkem (případně oloupeme, pokud nejsou dostatečně kvalitní). Vložíme je do zapékací mísy vyložené pečicím papírem, zakápneme je trochou olivového oleje a posypeme přiměřeným množstvím soli a oblíbených bylinek.

Zapékací mísu vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme je doměkka zhruba 1 hodinu (v závislosti na jejich velikosti). Poté je necháme mírně zchladnout a vydlabeme vršek, abychom je mohli naplnit.

 

2

Mezitím si připravíme domácí barbecue omáčku: Na olivovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek, posléze přidáme rajčata, ocet, třtinový cukr, javorový sirup či med, sůl a koření.

Vše dusíme v otevřeném hrnci, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec ji ochutíme sojovou a worcesterovou omáčkou. Barbecue omáčku poté rozmixujeme ponorným mixérem a případně ji můžeme ještě propasírovat přes síto.

 

 

3

V míse smícháme na malé kousky pokrájené kuřecí maso s barbecue omáčkou (malé množství omáčky si ponecháme k podávání).

Masovou směsí naplníme připravené pečené brambory, poklademe je proužky červené cibule, posypeme strouhaným sýrem a poté je vrátíme zpět do trouby asi na 15 minut.

 

 

4

Před podáváním brambory přelijeme zbylou barbecue omáčkou. K podávání se hodí také ochucená zakysaná smetana či tatarská omáčka.

 

Místo brambor lze použít také batáty.

Vnitřek vydlabaných pečených brambor můžete zapéct s případnou zbylou masovou směsí nebo jinými ingrediencemi, co zrovna máte doma.

Barbecue omáčku je možné připravit i ve větším množství, v lednici vydrží asi týden, větší množství se pak dá zavařit či zamrazit. Využijete ji při grilování jako marinádu i přílohovou omáčku, hodí se také k pečenému masu, do hamburgerů a dalších pokrmů.

 

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct husu po staročesku | recept
Pečená husa po staročesku | recept. Husa je odedávna slavnostním posvícenským pokrmem. Na podzim byly husy již vykrmeny, a tak se často husí pečínka p…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.