Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit pečenou dýni Hokkaido s medovo-hořčicovou zálivkou | recept

Jak připravit pečenou dýni Hokkaido s medovo-hořčicovou zálivkou | recept

Jak připravit pečenou dýni Hokkaido s medovo-hořčicovou zálivkou | recept z dýně Hokkaido. Pečená dýně nemá chybu sama o sobě. Pokud ovšem její přirozenou a jemnou nasládlost doplníte výraznou, pikantnější zálivkou z hořčice, medu, pečeného česneku a rozmarýnu, pozvednete ji na úplně novou úroveň. Chuťově vyladěná dobrota Vás jednoduše překvapí.

Co je potřeba

K pečení:

  • 1 větší dýně Hokkaido
  • 1 palice česneku
  • rozmarýn – dle chuti
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl, drcený pepř

Na zálivku:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička šťávy z citronu
  • upečený česnek
  • rozmarýn

K podávání:

  • sušené brusinky – dle chuti
  • opražená dýňová semínka – dle chuti
1

Dýni očistěte od semínek a i se slupkou dužinu nakrájejte na měsíčky. V míse promíchejte s olivovým olejem, rozmarýnem, pepřem, solí.

Dýni očistěte od semínek a i se slupkou dužinu nakrájejte na měsíčky. V míse promíchejte s olivovým olejem, rozmarýnem, pepřem, solí.
2

Poté ochucené měsíčky dýně vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a přidejte neoloupané, celé stroužky česneku z jedné palice. Pokud máte čerstvý rozmarýn, přiložte na plech ještě 2 – 3 snítky. Při pečení vše krásně provoní.

Poté ochucené měsíčky dýně vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a přidejte neoloupané, celé stroužky česneku z jedné palice. Pokud máte čerstvý rozmarýn, přiložte na plech ještě 2 – 3 snítky. Při pečení vše krásně provoní.
3

Pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C přibližně 40 minut, dokud dýně a česnek nezměknou a opečou. Dýně je měkká cca po 20 minutách, ale pokud se jemně opeče má daleko intenzivnější a lepší chuť. Případně po 20 minutách zvyšte troubu na 220 °C, abyste dýni vyloženě opekli.

Pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C přibližně 40 minut, dokud dýně a česnek nezměknou a opečou. Dýně je měkká cca po 20 minutách, ale pokud se jemně opeče má daleko intenzivnější a lepší chuť. Případně po 20 minutách zvyšte troubu na 220 °C, abyste dýni vyloženě opekli.
4

Mezitím si připravte základ na zálivku. V misce smíchejte med, olivový olej, hořčici, citronovou šťávu a rozmarýn. Na závěr pak do zálivky vymáčkněte ze slupky upečené stroužky česneku a vše prošlehejte.

Mezitím si připravte základ na zálivku. V misce smíchejte med, olivový olej, hořčici, citronovou šťávu a rozmarýn. Na závěr pak do zálivky vymáčkněte ze slupky upečené stroužky česneku a vše prošlehejte.
5

Pečenou dýni servírujte posypanou opraženými dýňovými semínky, sušenými brusinkami a přiložte zálivku k namáčení a případnému pokapání upečené dýně dle chuti každého strávníka. Na talíř můžete rovněž přidat kostky sýru typu feta (balkánský sýr). Slaný sýr se s ostatními surovinami výborně doplňuje.

Pečenou dýni servírujte posypanou opraženými dýňovými semínky, sušenými brusinkami a přiložte zálivku k namáčení a případnému pokapání upečené dýně dle chuti každého strávníka. Na talíř můžete rovněž přidat kostky sýru typu feta (balkánský sýr). Slaný sýr se s ostatními surovinami výborně doplňuje.

Tipy

Pokud máte oblíbený jiný druh dýně, vyzkoušejte recept s dýní špagetovou či máslovou. Jejich slupku ovšem před pečením oloupejte.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit dýňové chilli | recept
Jak uvařit dýňové chilli | recept
Dýňové chilli | recept. Dýňové chilli je na naše poměry neobvyklé jídlo. Skládá se pouze ze zeleniny a je tudíž vhodné i pro vegetariány. Doporuč…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.