Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit pečenou vinnou klobásu s jablky a cibulí | recept

Jak připravit pečenou vinnou klobásu s jablky a cibulí | recept. Na pánvi zkaramelizovaná směs jablek a cibule, která je následně zapečená spolu s vinnou klobásou, je sice méně tradičním pojetím přípravy oblíbené české delikatesy, ale tak fantastickým, že už nebudete chtít jinak. Zvláště pokud si ji vychutnáte s bramborovou kaší.

Co je potřeba

  • 800 g vinné klobásy
  • 8 cibulí
  • 8 jablek
  • 60 g másla (+ na vymazání pekáčku)
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 6 lžic balzamikového octa
  • 5 snítek čerstvého tymiánu
  • sůl a pepř dle vlastní chuti
1

Vinnou klobásu rozdělte na menší části a smotejte z nich malé šneky. Do každého pak napříč zapíchněte ostrou špejli proti rozmotání.

2

Jablka oloupejte, cibuli očistěte a nakrájejte na půlměsíčky přibližně půl centimetru silné.

3

Ve velké pánvi či v hrnci opečte na rozpuštěném másle cibuli. Opékejte ji hezky dozlatova, asi 10 minut, na vyšším stupni a za častého míchání. V průběhu opékací cibuli osolte a opepřete.

4

Jakmile bude cibule rovnoměrně opečená, přisypte k ní třtinový cukr, přilijte balzamikový ocet a ochuťte tymiánem. Takto ochucenou cibuli pak za stálého míchání dál pár minut opékejte, dokud se neobalí jemně zkaramelizovanou omáčkou. Místo čerstvého tymiánu můžete použít i sušený, který před přidáním necháte rozvonět na suché pánvi.  

5

Nakonec do hrnce vsypte připravená jablka, která stačí s cibulí jen prohodit, aby se obalila omáčkou.

6

Směs následně přesuňte do pekáčku vymazaného máslem.

7

Navrch rozmístěte připravené klobásové šneky.

8

Pečte v předem vyhřáté troubě při 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C) přibližně 30 minut. Ke konci pečení můžete troubu přepnout na gril a pár minut grilovat.

K upečené dobrotě vřele doporučuji podávat bramborovou kaši, která báječně doplní šťavnatou přílohu z jablek a cibule. Můžete si ji dopřát i jen tak, s čerstvou bagetou.

Delikátnější chuti dosáhnete, pokud klasickou cibuli vyměníte za červenou. Ta je ve zkaramelizované podobě opravdu vynikající.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.