Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit pikantní hovězí nudličky | recept

20. Říjen 2019

Pikantní hovězí nudličky | recept. Hovězí maso marinované ve směsi koření s pórkem a jarní cibulkou je českou variací na čínské pokrmy. Maso chutná kořeněně, před úpravou se nechává odležet v marinádě, do které se přidává koření pěti vůní. Jedná se o vícedruhovou směs užívanou zejména v čínské a vietnamské kuchyni. Skládá se z badyánu, skořice, hřebíčku, pepře a fenyklu, přičemž poměry jednotlivých složek se mohou lišit. Koření se dá běžně koupit v obchodě, nejlepší chuť a vůni má doma namíchané.

Co je potřeba

  • 300 g hovězího zadního masa
  • 1 pórek
  • 4 jarní cibulky
  • 3 stroužky česneku
  • lžička koření pěti vůní
  • lžíce sojové omáčky (tmavé)
  • 1 lžíce dezertního vína
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • voda podle potřeby
  • polovina lžičky mletého chilli
  • 2 lžičky škrobu (Maizena, Solamyl)
1

Hovězí maso nakrájejte na nudličky. Smíchejte je v misce s vínem, chilli, rozetřeným česnekem, lžící sojové omáčky a lžičkou směsi koření pěti vůní. Koření si lehce sami doma namíchejte z mletého badyánu, bílého pepře, hřebíčku, skořice a fenyklu. Všechny druhy koření dávkujte ve stejném poměru (1 díl skořice, 1 díl fenyklu atd.). Koření se hodí do marinád na hovězí i jiné maso, v uzavřené dóze vydrží. Vše dobře promíchejte, aby všechny nudličky byly směsí obalené a nechte maso odpočívat hodinu v chladu.

2

Pór nakrájejte na kolečka a osmažte na malém množství rostlinného oleje. Nezáleží na tom, zda bude olej slunečnicový nebo řepkový. Jen byste se měli vyhnout oleji olivovému, má příliš výraznou chuť a pro tento pokrm se nehodí. Orestovaný poloměkký pórek vyjměte z oleje a odložte prozatím stranou.

3

Do pánve na zbylý olej přidejte masovou směs z chladničky a za stálého míchání smažte. Maso musí změknout, hodně záleží na kvalitě masa. Bude-li třeba delší doba na změknutí, velmi opatrně podlévejte vodou. Vody musí v hotovém pokrmu být málo, jen na přelití porcí.

4

K měkkému masu vmíchejte předsmažený pórek a omáčku zahustěte lžičkou škrobové moučky rozmíchané v trošce vody. Prohřejte a popřípadě dochuťte sojovou omáčkou nebo solí. Podávejte s vařenou rýží. Na talíři posypte nakrájenou syrovou jarní cibulkou i s natí.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Domácí Pizza | recept. Pizza je italskou specialitou. Údajně ji jako první začali péct v Neapoli asi v 17. století. Nebyla to ovšem pizza, tak jak ji…