Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit pizzu ze špagetové dýně | recept

22. Květen 2020

Pizza ze špagetové dýně | recept. Špagetová dýně se již podle názvu používá zejména jako alternativa těstovin, která je přirozeně bezlepková, dietní a velmi zdravá. Špagetovou dýni však můžete využít i pro přípravu skvělé pizzy. Jak připravit zdravou pizzu ze špagetové dýně, se dozvíte na následujících řádcích.

Co je potřeba

Co je potřeba na 2 kulaté pizzy:

  • 1 větší špagetová dýně
  • 1 vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl, pepř, čerstvé či sušené bylinky (např. oregano, bazalka či rozmarýn)
  • Rajčatová omáčka
  • Oblíbené ingredience na obložení pizzy (šunka, sýr, čerstvá či mražená zelenina, olivy, cibule, feferonky, apod.)
  • Pečicí papír
1

Špagetová dýně obsahuje velké množství vlákniny, vitamínů (např. vitamínů skupiny B a vitamínu C), minerálů (hořčíku, draslíku, železa, manganu atd.) a dalších cenných látek. Konzumace špagetové dýně přispívá ke správné funkci slinivky a ledvin, pomáhá při kardiovaskulárních onemocněních a revmatismu, cukrovce či dně. Také posiluje imunitu a je skvělá při hubnutí, neboť odbourává tuky.

2

A jaký je postup?

Dýni rozpůlíme, vydlabeme vnitřek se semínky. Každou polovinu osolíme, opepříme, potřeme 1 prolisovaným stroužkem česneku, přidáme čerstvé či sušené bylinky a vše zakápneme 1 lžící olivového oleje.

3

Obě poloviny dýně položíme řezem dolů na plech vyložený pečicím papírem a dáme je péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 45 minut.

4

Vychladlou dýni vydlabeme vidličkou, vzniknou nám tenké nudle. Z dýňových špaget vysajeme přebytečnou tekutinu pomocí ubrousku nebo ji vymačkáme.

5

V míse poté smícháme dýni s vejcem, lžičkou soli a trochou pepře. Vzniklou hmotu naneseme do koláčové formy vyložené pečicím papírem v rovnoměrné vrstvě o tloušťce zhruba 1 – 1,5 cm. Korpus pečeme v troubě při 200 °C asi půl hodiny, dokud nezačnou hnědnout okraje.

6

Následně korpus potřeme rajčatovou omáčkou a poklademe oblíbenými ingrediencemi. Nakonec pizzu posypeme strouhaným sýrem a čerstvými či sušenými bylinkami.

7

Pizzu dopečeme ještě asi 20 minut při 180 °C. Podáváme ji teplou či studenou třeba se zeleninovým salátem.

Pizzu můžete poklást nejrůznějšími druhy zeleniny (např. lilkem, cuketou, paprikami, artyčoky, špenátem, apod., žampiony, šunkou, kuřecím masem, ale i lososem.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.