Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit plněná bramborová hnízda

Jak připravit plněná bramborová hnízda | recept jak využít zbylé uvařené brambory. Bramborová hnízda s vejcem jsou výbornou přílohou ke špenátu. Uplatní se i jako samostatné jídlo. Stačí ho doplnit zeleninovým salátem nebo kompotem. Hnízda se mohou místo pečení v troubě smažit na pánvi, budou křupavější a vejce může zůstat naměkko. Tento recept využijete zejména tehdy, zbydou-li vám uvařené brambory z předchozího dne.

Co je potřeba

Rozpis na 4 ks:

  • 400 g vařených brambor
  • 50 g slaniny
  • 100 g tvrdého sýru
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1 lžíce sekané petrželové nati
  • sůl
  • mletý pepř
  • 4 vejce
  • trochu strouhanky na podsypání
1

Uvařené studené brambory a tvrdý sýr rozstrouhejte na nudličky. Čtyři lžičky sýru odložte stranou a zbytek promíchejte s bramborami. Sýr zvolte podle toho, jaký vám chutná, stačí obyčejný Eidam. Pro pikantnější nebo výraznější chuť vybírejte např. Nivu či uzené sýry.

2

Anglickou slaninu nakrájejte na malé proužky, přibližně stejně velké jako jsou nudličky z brambor a sýru. Promíchejte je se strouhankou, petrželí, solí a pepřem. Se solí opatrně jestliže budete přidávat Nivu. Čerstvou nať lze nahradit sušenou, ale není to ono, čerstvá chutná lépe.

3

Ze všech připravených ingrediencí (bez vajec a odloženého sýru) vypracujte těsto. Těsto rozdělte na čtyři stejně velké části.

4

Každý díl těsta v ruce vytvarujte do koule a položte na plech s papírem na pečení. Pomocí sklenky uprostřed vytlačte důlek. Tvarovat hnízdečka můžete i rukou, také to tak dělám raději.

5

Dno bramborového hnízda lehce posypte strouhankou a do každého vložte lžičku sýru. Pak do důlků vyklepněte vejce a hnízda zapečte v troubě. Troubu vyhřejte předem na 200 °C. Pečte asi 20 minut. Na talíř překládejte pomocí obracečky. Teplé se snadno roztrhnou, po vychladnutí drží tvar.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.