Jak se v listopadu připravit na vánoční pečení, aby vás advent nezaskočil
Listopad je ideální čas začít s přípravami na vánoční pečení. Neznamená to, že musíte hned zapnout troubu, ale promyšlená organizace předem vám ušetří stres i peníze. Díky tomu si adventní období užijete v klidu, s vůní vanilky a skořice v pozadí.
Vytvořte si seznam cukroví
Začněte tím, že si sepíšete, jaké druhy cukroví budete letos péct. Klasiku jako vanilkové rohlíčky, linecké a perníčky můžete doplnit novinkami – třeba kokosovými kuličkami, sněhovými pusinkami nebo raw variantou. U každého receptu si poznamenejte suroviny, které budete potřebovat. Díky tomu předejdete zmatku i zbytečným nákupům na poslední chvíli.
Rozdělte si cukroví i podle toho, kdy se má péct. Tvrdší kousky jako perníčky nebo medvědí tlapky potřebují zrát, takže se hodí začít s nimi už koncem listopadu. Naopak křehké druhy, krémové řezy či nepečené kuličky si necháváme až těsně před svátky.
Zkonrolujte vybavení
V listopadu je ten pravý čas prohlédnout formičky, vykrajovátka a plechy. Možná zjistíte, že pár formiček chybí, jiné jsou poškozené nebo se ztratila oblíbená hvězdička z loňska. Včasným doplněním ušetříte nervy i zklamání, když zjistíte, že něco chybí v den pečení.
Zkontrolujte i plechy, formy a pečicí papír – tyto věci se snadno opotřebují. Pokud používáte silikonové formy, ověřte, že nejsou popraskané. A pokud pečete často, vyplatí se pořídit novou nepřilnavou podložku nebo roli kvalitního pečicího papíru.
Nakupte trvanlivé suroviny výhodně
Listopad je ideální i pro zásobení spíže. Sledujte akce v obchodech a nakupte trvanlivé suroviny, které se do Vánoc nezkazí – hladkou a polohrubou mouku, cukr krupici i moučkový, ořechy, kakao, kokos, čokoládu na vaření, vanilkový cukr a koření.
Nezapomeňte na máslo, tuk na pečení a vejce, u kterých se vyplatí pohlídat si trvanlivost a případně je pořídit až těsně před pečením. Ořechy skladujte v chladu a suchu, nejlépe v uzavřených nádobách, aby nezežlukly.
Uspořádejte si recepty a pracovní prostor
Udělejte si pořádek i v kuchyni – zorganizujte šuplíky s pomůckami, vytřiďte koření, vyčistěte pracovní plochy. Když budete mít vše po ruce, pečení půjde od ruky a bude radostné, ne hektické.
Pokud používáte oblíbené rodinné recepty, můžete si je přepsat do sešitu nebo digitálně uložit, aby se neztratily mezi papírky. Mnoho rodin má své vánoční „cukroví portfolio“ – a právě listopad je ideální měsíc ho aktualizovat.
Myslete i na úklid a skladování
Připravte si krabice, dózy a plechové boxy na hotové cukroví. Zkontrolujte, zda jsou čisté a těsní. Cukroví s různými příchutěmi skladujte zvlášť, aby si navzájem nepřebíraly vůni.
Listopadové přípravy na vánoční pečení nejsou o spěchu, ale o klidu a organizaci. Kdo si vše promyslí, připraví a nakoupí dopředu, ten si může prosinec užít bez stresu a s hřejivým pocitem, že má všechno pod kontrolou. A až se kuchyní poprvé rozline vůně másla, vanilky a skořice, budete vědět, že advent může s klidem začít.


Diskuze k článku