Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit podzimní salát s česnekovou zálivkou | recept

Podzimní salát s česnekovou zálivkou | recept. Ani s nastávajícím chladným počasím není třeba zanevřít na lehké saláty, které skvěle doplní oběd nebo poslouží jako základ večeře. Na podzim se nám pak nabízí řada místních čerstvých druhů zeleniny, které lze skvěle zužitkovat v teplé i studené kuchyni. Základem tohoto salátu je bílé zelí doplněné mrkví, červenou řepou a možná trochu překvapivě hruškou. Poslední jmenovaná hruška si totiž skvěle rozumí s pikantními chutěmi, ty nám zde zajistí česnek, jako hlavní chuťová složka zálivky. Ta se jinak skládá z klasických surovin jako je olivový olej, jablečný ocet a med.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat na 4 porce salátu:
půlku malé hlávky bílého zelí
půl lžíce soli
1 středně velkou červenou řepu
olivový olej na pokapání
1 mrkev
1 hrušku

Na česnekovou zálivku si připravte:
2 malé stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
1 lžička medu
1 lžíce jablečného octa

1

Jako první si předehřejte troubu na teplotu 200 °C. Červenou řepu zbavte slupky, rozpulte a potom nakrájejte na tenké plátky, ty můžete ještě překrojit na půl. Na plech natáhněte pečicí papír a rozložte na něj řepu, pokapejte ji olivovým olejem a vložte do rozpálené trouby. Řepu pečte do změknutí, trvá to asi 25 minut, podle velikosti plátků.

2

Mezitím si připravte zelí. Nakrouhejte nebo nakrájejte ho na velice tenké nudličky. Vložte do mísy a posypte veškerou solí. Rukama promněte a mísu odložte do ledničky přibližně na půl hodiny. Díky soli zelí hezky zkřehne.

3

Zbylý čas, než se dopeče řepa, využijte na dodělání salátu. Mrkev oloupejte, podélně ji rozřízněte a nakrájejte na plátky. Hrušku zbavte slupky a jádřince a nakrájejte ji na podobně velké kousky jako mrkev. Následně kousky mrkve a hrušky přisypte k zelí.

4

Nyní si připravte česnekovou zálivku na salát. Na zálivku smíchejte v misce olivový olej, med, jablečný ocet a nakonec do ní prolisujte stroužky česneku. Množství česneku doporučuji příliš nezvyšovat, pokud máte česnek český, zálivka bude i tak dost pikantní.

5

Jakmile je řepa upečená, vyjmeme ji z trouby a sejmeme z plechu. Necháme ji chvíli zchladnout a přidáme k ostatním ingrediencím. Poté všechno přelijeme zálivkou a důkladně promícháme. Hotový salát rozdělíme na jednotlivé porce a podáváme.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články