Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit řecké tzatziky | recept

Řecké tzatziky | recept. Mnozí z vás na dovolené v Řecku určitě ochutnali jejich místní specialitu – tzatziky. Je to směs rozstrouhané okurky s hustým bílým jogurtem, ochucená solí a česnekem. Někde se přidává i bylinka, na Krétě divoký tymián, jinde kopr nebo dokonce máta. Každá hospodyně má svůj vlastní recept na tzatziky a zapřísahá se, že ten její je pravý řecký. Tuto pochoutku si snadno připravíte doma. V horkých letních dnech je velice osvěžující. Tzatziky se podávají ke grilovanému masu nebo zelenině i samotné s pečivem.

Co je potřeba

  • 1 větší okurka
  • 125 ml zakysané smetany
  • 250 ml bílého jogurtu řeckého typu
  • 3 větší stroužky česneku
  • sůl
  • kopr
1

Okurku rozstrouhejte na hrubém struhadle na nudličky. Záleží na vás, jestli okurku před strouháním oloupáte nebo ponecháte ve slupce. Z nastrouhané okurky vymačkejte vodu. Vodu nevylévejte, vychlazená je dobrá na osvěžení jako součást limonády. K okurce přidejte prolisovaný česnek, množství zvolte podle toho, jak moc česnekovou vůni a chuť snášíte. Osolte a promíchejte.

2

Na zálivku smícháme bílý jogurt a zakysanou smetanu v poměru 2:1. Jogurt musí být hustý, nejlépe řecký. Stejně dobře poslouží jogurt české výroby od jedné zavedené známé firmy, jež je běžně na trhu. Zálivkou přelijeme směs okurek a česneku, dochutíme koprem a podle chuti můžeme přidat lžičku vinného octa. Ve většině restaurací v Řecku kopr nepřidávají, ale zdobí tzatziky zelenou olivou.

3

Hotové tzatziky nechte vychladit a podávejte jako dip ke grilované cuketě, paprice, lilku nebo masu. V parných dnech je výborný jen tak s pečivem.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články