Když jsem poprvé na jídelním lístku zaregistrovala ruský biftek, nevěděla jsem o jaké jídlo se vůbec jedná, název mi nic neříkal. Nakonec jsem byla příjemně překvapena a občas takto mleté maso připravím i doma. Chutí pokrm připomíná sekanou svíčkovou.
Co je potřeba
- 500 g směsi vepřového a hovězího mletého masa
- cibule
1 větší mrkev
1 kořen petržele
malý kousek celeru
4 kuličky nového koření
10 zrnek pepře
1 bobkový list
1/2 lžičky sušeného tymiánu
4 plátky citronu
1 vejce
hrst strouhanky
mléko na zvlhčení
sůl
mletý pepř
150 ml smetany
lžíce octa
trochu hladké mouky
lžička posekaných kaparů
naložené houby bez nálevu (vynechávám)
lžíce sádla
voda na podlití
1
Mleté maso osolte, okořeňte pepřem, přidejte strouhanku zvlhčenou mlékem, vejce a třetinu z celkového množství cibule. Směs pečlivě promíchejte a vytvarujte „bifteky“. Vkládejte je do rozpáleného tuku a rychle opečte z obou stran. Přeložte na talíř a na chvilku odložte stranou.
2
Do tuku, který zbyl v nádobě po opečení masa, vložte zbytek pokrájené cibule a plátky kořenové zeleniny. Osmahněte a přidejte opláchnuté koření. Promíchejte a zastříkněte octem. Jakmile se ocet vysmaží, podlijte asi 200 ml vody, vhoďte kolečka citronu a několik minut povařte.
3
Do povařeného základu vraťte maso a pod poklicí duste alespoň 20 minut. Pak bifteky vyjměte, základ vysmahněte na tuk a zaprašte hladkou moukou. Nechte mírně osmahnout, přidejte malé množství vody a prošlehejte. Vodu přidávejte opatrně po troškách, ať má omáčka správnou hustotu. Za občasného promíchání vařte už bez masa dalších dvacet minut. Ke konci omáčku zjemněte smetanou.
4
Uvařenou omáčku proceďte přes hustý cedník na maso a společně prohřejte. Na závěr ochuťte lžičkou nasekaných kaparů a trochou naložených okapaných hub. Obzvlášť dobře v pokrmu chutnají ryzce. Jako příloha jsou doporučené těstoviny nebo houskový knedlík.
Jak připravit zbojnickou hovězí pečeni | recept na tradiční zbojnickou roládu. Zbojnická roláda je jednoduchá úprava hovězího masa. Je to vlastně závi…
Hovězí závitky s rýží | recept. Patřím k lidem, pro které je vaření relax. Občas se nechám unést fantazií a zkouším nové kombinace a nápady. Nejvíce s…
Jak připravit placičky z mletého masa s houbovou náplní | recept z mletého masa. Mleté maso je ideální pro začínající kuchaře. Lze zpracovat mnoha způ…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku