Co je potřeba

  • 200 g rýže
  • 100 g tuňáka
  • 100 g hrášku s mrkví ve slaném nálevu
  • 50 g cherry rajčat
  • polovina malé červené cibule
  • mletý pepř
  • sůl
  • vinný bílý ocet
  • olivový olej
  • směs listových salátů podle uvážení
1

Přebranou rýži proplachujte pod tekoucí vodou tak dlouho, dokud nebude protékající voda čistá. Pak rýži zalijte studenou vodou a uvařte doměkka. Na 1 díl rýže se doporučuje 1,5 dílu vody. Měkkou rýži zceďte, vmíchejte lžíci oleje a nechte vychladnout. Na salát je nejlepší dlouhozrnná rýže, doporučuji odrůdu Basmati.

2

Připravte si zeleninu: žlutou nebo oranžovou papriku, cherry rajčata, červenou cibuli, směs salátových listů a sterilovaný hrášek s kukuřicí. Zelenina je hodně barevná proto, aby výsledný salát lahodil oku. Naštěstí se dnes již běžně dostanou koupit různé druhy salátů s odlišnou barvou i tvarem listů. Novinka jsou červeně zbarvené listy řepy a listy baby špenátu s příjemnou oříškovou chutí. Malé lístky nemusíte trhat, nechte je vcelku. Listy z celých salátových hlávek rukou natrhejte na menší části. Rajčátka překrojte na polovinu, papriku na proužky a cibuli na kroužky. Hrášek s mrkví doporučuji sterilovaný.

3

Tuňáka v konzervě vyberte ve vlastní šťávě s kusy ryby, vyhněte se nákupu tuňákové drti. Můžete koupit i tuňáka v oleji a olej slít. 

4

V misce vyšlehejte vidličkou nebo metličkou olivový nebo jiný rostlinný olej s bílým vinným octem, čerstvě mletým pepřem a solí. Jak olej, tak ocet může být ochucený oblíbeným kořením, případně přidejte bylinky dle osobních preferencí. Já nejraději používám olivový olej s bazalkou a chilli. Smíchejte rýži se zeleninou a zálivkou. Na talíř upravte ochucenou rýži, obložte několika salátovými listy a posypte kousky rybího masa. Podávejte vychlazené.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (1 vote)