Co je potřeba

Na salát budeme potřebovat:

  • 2 středně velké lilky
  • 1 bílá nebo zelená paprika
  • 1 jarní cibulka
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 2 ½ lžíce sójové omáčky
  • ½ lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky semínek – sezamových, lněných, slunečnicových (dle chuti)
1

V časovém předstihu (přibližně asi půl hodiny) si připravíme lilky. Nakrájíme je na tenká kolečka, jinak by se nám příliš pomalu propékala. Lilky z obou stran osolíme, rozložíme je na tác a necháme je tzv. „vypotit“. Když se zelenina orosí, pomocí papírové utěrky odsajeme přebytečnou tekutinu.

2

Mezitím si očistíme papriku a rozdělíme ji na poloviny. Pak rozpálíme gril a ihned na něj vložíme papriku a připravený lilek, zeleninu pečeme z obou stran. Až lilková kolečka zezlátnou, sejmeme je z grilu a necháme je chvíli zchladnout. Papriku sundáme z grilu, když jí začne černat slupka.

3

Poté si připravíme zálivku. Česnek očistíme a prolisujeme do menší misky nebo do hrnečku, smícháme ho s paprikou, semínky, sójovou omáčkou a olivovým olejem. Pokud neholdujete ostrým pokrmům, tak snižte množství pálivé papriky nebo pokrm dochuťte sladkou paprikou. Všechny ingredience důkladně promícháme tak, aby se správně spojily.

4

Grilovaný lilek nakrájíme na proužky. Popřípadě můžeme jednotlivá kolečka zbavit slupky. Z papriky oloupeme zčernalou slupku a také ji nakrájíme na proužky. Takto připravenou zeleninu vsypeme do mísy k přichystané zálivce. Zálivku se zeleninou pak lehce promícháme, aby se jí obalily a ochutily všechny suroviny.

5

Salát s grilovaným lilkem můžeme podávávat samostatně nebo společně s opečenou bagetou. Máte-li rádi maso, pak salát jistě bude jeho vhodnou a chutnou přílohou. Přejeme vám dobrou chuť.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4
Average: 4 (1 vote)