Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit salát z grilovaného lilku | recept

Lilek je pro letní grilování ideálním doplňkem k masu či vegetariánskou variantou této oblíbené letní aktivity. Grilovaný lilek je sice dobrý sám o sobě, avšak v tomto receptu si ho lze vychutnat i v zajímavější chuťové kombinaci. Salát lze připravit i z lilku upečeného běžně na pánvi, ale z grilu a na čerstvém vzduchu chutná jistě všechno lépe.

Co je potřeba

Na salát budeme potřebovat:

  • 2 středně velké lilky
  • 1 bílá nebo zelená paprika
  • 1 jarní cibulka
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 2 ½ lžíce sójové omáčky
  • ½ lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky semínek – sezamových, lněných, slunečnicových (dle chuti)
1

V časovém předstihu (přibližně asi půl hodiny) si připravíme lilky. Nakrájíme je na tenká kolečka, jinak by se nám příliš pomalu propékala. Lilky z obou stran osolíme, rozložíme je na tác a necháme je tzv. „vypotit“. Když se zelenina orosí, pomocí papírové utěrky odsajeme přebytečnou tekutinu.

2

Mezitím si očistíme papriku a rozdělíme ji na poloviny. Pak rozpálíme gril a ihned na něj vložíme papriku a připravený lilek, zeleninu pečeme z obou stran. Až lilková kolečka zezlátnou, sejmeme je z grilu a necháme je chvíli zchladnout. Papriku sundáme z grilu, když jí začne černat slupka.

3

Poté si připravíme zálivku. Česnek očistíme a prolisujeme do menší misky nebo do hrnečku, smícháme ho s paprikou, semínky, sójovou omáčkou a olivovým olejem. Pokud neholdujete ostrým pokrmům, tak snižte množství pálivé papriky nebo pokrm dochuťte sladkou paprikou. Všechny ingredience důkladně promícháme tak, aby se správně spojily.

4

Grilovaný lilek nakrájíme na proužky. Popřípadě můžeme jednotlivá kolečka zbavit slupky. Z papriky oloupeme zčernalou slupku a také ji nakrájíme na proužky. Takto připravenou zeleninu vsypeme do mísy k přichystané zálivce. Zálivku se zeleninou pak lehce promícháme, aby se jí obalily a ochutily všechny suroviny.

5

Salát s grilovaným lilkem můžeme podávávat samostatně nebo společně s opečenou bagetou. Máte-li rádi maso, pak salát jistě bude jeho vhodnou a chutnou přílohou. Přejeme vám dobrou chuť.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zpracovat a uchovat houby
Houby jsou zvláštním a voňavým darem přírody. Tento každoročně relativně krátkodobý dar lesa se lidstvo od pradávna snažilo uchovat tak, aby byl použi…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.