Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit šťavnatý salát z pekingského zelí, jablek a jablečného křenu | recept

Jak připravit šťavnatý salát z pekingského zelí, jablek a jablečného křenu | recept

Snoubení zeleniny a ovoce je nejen neobvyklé, ale zároveň i velmi chutné a pro saláty tedy přesně to pravé. Jednou z takových netradičních, avšak lahodných kombinací je spojení pekingského zelí a šťavnatých jablek s výrazným akcentem přidaného jablečného křenu. 

Co je potřeba

  • ½ kg pekingského zelí
  • 3 velká jablka
  • šťáva z ½ citronu na pokapání jablek proti zhnědnutí
  • 2 stonky jarní cibulky
  • 2 lžíce jablečného křenu
  • 2 lžíce najemno nasekané petrželové natě
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce olivového oleje
1

Stěžejní surovinou tohoto šťavnatého salátu je intenzivní pekingské zelí, kterého je přiměřeně k tomu v salátu i nejvíce a zabere nejvíce péče. Proto jej jako první upravte, tedy očistěte, odkrojte tvrdý košťál a poté nakrájejte na tenké nudličky.

úprava pekingského zelí
2

Další podstatnou surovinou, která má významný podíl na šťavnatosti salátu jsou jablka, která oloupejte, nastrouhejte nahrubo a ihned po nastrouhání je promíchejte s citronovou šťávou, aby v salátu nezhnědla.

úprava šťavnatých jablek
3

Ve velké míse nyní promíchejte na nudličky nakrájené pekingské zelí s nahrubo nastrouhanými šťavnatými jablky, a to i se šťávou, kterou v mezidobí pustily. Současně ke směsi přidejte i najemno nasekanou zelenou jarní cibulku.

promíchání šťavnaté salátové směsi
4

Na závěr šťavnatý základ, v němž se snoubí zelenina a ovoce, ochuťte cukrem, jablečným křenem, a zvýrazněte olivovým olejem i petrželkou. Dle chuti také osolte a opepřete.

Takto připravený salát odložte na pár hodin do lednice, kde jeho šťavnatost získá na intenzitě a chutě zeleniny a sladkého ovoce se dokonale prolnou.

Dle chuti lze jablečného křenu přidat i více, ba dokonce salát obohatit pikantním a ostrým křenem čerstvým.

dokončení významně šťavnatého salátu

Tipy

  • Salát připravený dle uvedené receptury bude stejně tak šťavnatý i v případě, když polovinu množství pekingského zelí vyměníte za červené hlávkové zelí. Salát tím navíc bude i barevně pestřejší a v chuti o něco pikantnější.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.