Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit šulánky s perníkovou omáčkou ze švestkových povidel | recept

Jak připravit šulánky s perníkovou omáčkou ze švestkových povidel | recept. Šišky, škubánky či šulánky. Tolik oblíbené, tradiční a české. Jednoduché, sladce laděné pokrmy z kousků bramborového těsta neomrzí ani se strouhankou ani s mákem. Ovšem vyzkoušejte i tyto s perníkem. Ten svou příjemnou vůní již tak výtečnou švestkovou omáčku z pikantních povidel, ořechů a rozinek povznese doslova do labužnického nebe.

Co je potřeba

  • Bramborové šulánky – šišky – množství volte dle své chuti, hladu a především dle toho, jak moc či málo máte rádi omáčky na talíři
  • plátek másla na opečení

Na omáčku:

 

  • 150 g švestkových povidel
  • 200 ml vody
  • 80 g perníku na strouhaní
  • hrst rozinek
  • hrst vlašských ořechů
  • 2 lžíce rumu

 

 

 

1

Povidla zalijte vodou a v kastrůlku je za stálého míchání pomalu rozvařte do hladké směsi.

Množství vody přizpůsobte konzistenci samotných povidel. U výrazně tuhých přilijte vody více. Vodu ovšem přidávejte po troškách, aby konzistence rozvařených povidel byla vláčná a ne řídká.

2

Naředěná povidla zahustěte najemno nastrouhaným perníkem a 2 – 3 minuty za stálého pomalého míchání povařte.

3

Jakmile omáčka lehce zhoustne přidejte k ní rozinky s nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a provoňte rumem. Takto na mírném ohni přibližně 2 minuty prohřívejte a pokud je potřeba omáčku ještě nařeďte vodou či delikátně rumem, nebo naopak přisypte trochu strouhaného perníku na zahuštění. Výsledná konzistence by měla být litá a vláčná.

4

Nyní už jen na plátku másla zlehka opečte samotné šulánky, přičemž je pravidelně prohazujte, aby se opekly ze všech stran.

Dozlatova opečené je přesuňte na talíř, přelijte omáčkou, kterou můžete ještě posypat ořechy a podávejte.

Labužnického chuťové zážitku dosáhnete, pokud omáčku na talíři ještě ozdobíte kopečkem šlehačky, která její výraznou chuť smetanově zjemní.

  • Tuto perníkovou omáčku skvěle využijete i jako přeliv přes plněné švestkové knedlíky připravené nejlépe z bramborového těsta. Ovšem vynikající je i v kombinaci s malými tvarohovými knedlíčky (nočky) bez ovocné náplně. 
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit lepenici
Jak uvařit lepenici | recept na šťouchané brambory se zelím. Lepenice aneb šťouchané brambory s kysaným zelím. Pokrm, který ocenily jak generace…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.