Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit variaci na kološvárské zelí | recept

Variace na kološvarské zelí | recept. Následující recept se zelím je z kategorie jídel z jednoho hrnce. Ale netěšte se dopředu, nádob je potřeba mnohem víc, jen finální úprava se odehrává v jednom hrnci. Jídlo je původem z Maďarska, znala jsem ho pod názvem kološvárské zelí. Leč s tímto pokrmem to nemá mnoho společného, spíše se podobá sedmihradskému zelí. V knize Poezie v kuchyni ho autor přirovnává ke kompostu, suroviny se navrství a nechají proležet :). Čím déle uvařené jídlo necháte proležet, tím lepší bude mít chuť.

Co je potřeba

Potřebné množství surovin si upravte podle počtu porcí

  • rýže
  • kysané zelí
  • papriková klobása (kousek slaniny)
  • vepřová plec (mleté vepřové maso)
  • sůl
  • pepř
  • mletá paprika
  • zakysaná smetana
  • sádlo nebo olej
  • cibule
1

V osolené vodě uvaříme přebranou a propranou rýži do poloměkka. Uvařenou rýži propláchneme studenou vodou, abychom přerušili var a prozatím ji odložíme stranou.

2

Na sádle a jemně pokrájené cibuli krátce podusíme kysané zelí společně s kouskem slaniny na ovonění. Místo slaniny můžeme přidat například pikantní klobásu. Zelí osolíme a když je téměř měkké, dáme stranou.

3

V dalším kroku na tuku opražíme na kostky pokrájené vepřové maso nebo mleté vepřové maso. Osolíme, opepříme a přidáme sladkou mletou papriku. Opražené maso lehce podlijeme vodou a uvaříme hustější masové ragú.

4

Do vymazaného pekáčku rozprostřeme vrstvu podušeného zelí, na zelí přidáme kolečka pokrájené paprikové klobásy a lehce osmahlé kostičky cibule. Klobásu doporučuji předem opéct na pánvi, aby pustila tuk. Ten následně slijeme a dále jej nepoužijeme. Jídlo by bylo moc tučné. Další vrstvou bude uvařená rýže a poté ragú z masa. Poslední vrstvu bude tvořit opět dušené zelí.

5

Do zakysané smetany rozmícháme trochu sladké mleté papriky. Je-li smetana příliš hustá, zředíme ji mlékem. Rozmíchanou smetanou zalijeme připravený pekáček a vložíme do předem vyhřáté trouby.

6

Kološvárské zelí pečeme při teplotě 190 °C přibližně po dobu 40 minut. Přeji vám dobré chutnání!

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit kedlubnové zelí | recept
Kedlubnové zelí | recept. Zkuste si podle našeho receptu uvařit zelí z kedlubnů. Kedlubny jsou šťavnaté, přirozeně sladké a nepotřebují dochucovat jak…