Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit vepřové plátky s cuketou, jarní cibulkou a hrubozrnnou hořčicí | recept

Vepřové plátky s cuketou, jarní cibulkou a hrubozrnnou hořčicí | recept. Pečení vepřového masa je klasika, která se nikdy neomrzí. Pokud ale nelpíte pouze na klasických úpravách, zkuste následující recept, je plný sezónních surovin, skvěle vypadá i chutná. Vedle vepřového masa použijete cuketu, jarní cibulky a česnek. U hořčičné omáčky je místo klasické plnotučné hořčice uplatněná hořčice hrubozrnná, ta je zajímavější nejen svým vzhledem, ale také ostřejší chutí. Výhodou tohoto receptu je, že se jídlo vaří takřka samo, jednoduše vše naskládáte do pekáče a necháte na troubě, aby Vám vykouzlila skvělý letní oběd. Jako přílohu můžete zkusit rýži nebo brambory.

Co je potřeba

  • 600–750 g vepřové kýty
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 1 větší cuketu
  • 5 větších jarních cibulek
  • 4 stroužky česneku
  • trochu oleje

Na omáčku budete potřebovat:

  • 4 lžíce rostlinného oleje + na opečení
  • 4 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1-2 lžíce dijonské hořčice
  • 3 lžíce medu
  • bylinky
1

V prvním kroku si nakrájejte vepřové maso na plátky a lehce ho naklepejte. Pokud máte větší plátky, po stranách udělejte každé dva centimetry menší zářez, aby se při pečení nekroutily.

2

Maso lehce osolte a opepřete z obou stran. Troubu předehřejte na 200 °C. Pekáč postavte nejprve na sporák, rozehřejte v něm trochu oleje a opečte na něm maso z obou stran, aby se hezky zatáhlo.

3

Jarní cibulky očistěte a nakrájejte na silnější kolečka. Česnek zbavte slupky a nakrájejte nadrobno. Cuketu oloupejte a nasekejte na menší kostky. Vše nasypte do pekáče k masu a podlijte asi polovinou vývaru. Vložte do trouby a pečte asi 50 minut do změknutí masa.

4

Mezitím si připravte hořčičnou omáčku. Všechny potřebné ingredience vyšlehejte metličkou, dokud se dokonale nepropojí. Asi v polovině pečení omáčku přilijte do pekáče, promíchejte a vraťte pekáč do trouby.

5

Nakonec stačí natrhat bylinky, skvěle se hodí třeba štiplavá pažitka nebo libeček. Opereme je a nasekáme na drobné kousky. Pokrm naservírujte s rýží a ozdobte bylinkami.

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

fotografie archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články