Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit výjimečné pohoštění z pečené dýně Hokkaido a ciderové zálivky

Jak připravit výjimečné pohoštění z pečené dýně Hokkaido a ciderové zálivky

Dýně Hokkaido, která je tak výtečná ve slaných i sladkých pokrmech, nezapře svou výjimečnost ani podávaná samostatně, například jako zde v pečené podobě, kdy uchvátí coby zajímavé pohoštění. Zvláště ve spojení s vynikající a výraznou zálivkou ze svařeného cideru a hořčice. Neobvyklá ciderová zálivka jemně nasládlou pečenou Hokkaido skvěle doplní.

Co je potřeba

  • 1 dýně Hokkaido
  • 2 ks červené cibule
  • 250 ml jablečného cideru
  • 6 lžic olivového oleje (3 lžíce na ciderovou zálivkou a 3 lžíce na pečenou Hokkaido)
  • 1 lžíce kremžské hořčice
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 hrst zelených bylinek (nejlépe petrželky či pažitky, případně jarní cibulky)
  • sůl a pepř dle chuti
1

Základem a hlavní surovinou tohoto výjimečného pohoštění je výtečná dýně Hokkaido. Pečlivě ji omyjte, rozkrojte na poloviny, vydlabejte semínka a neoloupanou nakrájejte na stejně široké měsíčky. Stejným způsobem nakrájejte i oloupanou červenou cibuli.

Obojí zeleninu pak vyskládejte na plech s pečicím papírem a potřete 3 lžícemi olivového oleje, osolte i opepřete. Takto vložte do trouby vyhřáté na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C) a dýni s cibulí pečte 25–30 minut do změknutí a lehkého zezlátnutí.

očištění a upečení dýně Hokkaido s červenou cibulí
2

V průběhu pečení přiveďte na plotně k varu jablečný cider a přibližně 10 minut jej povařte, čímž cider zredukuje svůj objem asi tak na polovinu.  

svaření jablečného cideru
3

V misce současně promíchejte hořčici s balzamikovým octem a zbylým olejem.

promíchání hořčice s balzamikovým octem a olejem do základu ciderové zálivky
4

Svařený ciderový koncentrát pak horký vmíchejte do připravené hořčičné směsi a důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience na zálivku propojily.

Tím je ciderová zálivka hotová a připravená k přelití přes upečenou dýni a cibuli. Na závěr vše zasypejte čerstvými bylinkami.

dokončení výtečné ciderové zálivky a současně dokončení výjimečného pohoštění

Tipy

  • Přidáte-li po zchladnutí do ciderové zálivky trochu medu, získáte výtečný dip, který díky své medově nasládlé chuti doplní jakýkoliv druh zeleniny, ale i maso z grilu.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.