Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit zapečené conchiglioni se špenátovou ricottou | recept na zapečené těstoviny

Jak připravit zapečené conchiglioni se špenátovou ricottou | recept na zapečené těstoviny

Jak připravit zapečené conchiglioni se špenátovou ricottou | recept na zapečené těstoviny. Conchiglioni con ricotta e spinaci…Buon appetito! Přesně tato věta upevní vaši roli italského šéfkuchaře. Tím se totiž bez mrknutí oka, s touto už na pohled luxusní parádou, stanete. Pomocníkem vám budou obří těstovinové mušle, které přímo vybízejí k naplnění. A to čímkoliv. Pro pravou italskou atmosféru ale zvolte kombinaci špenátu s italským sýrem ricotta a dolaďte dalšími, původem italskými, dobrotami, tedy rajčatovou passatou a parmezánem. A na závěr, mistře kuchaři, proneste svou slavnou větu a popřejte Buon appetito!

Co je potřeba

  • 500 g obřích mušlí, lastur – Conchiglioni (ke koupi v obchodech typu La Formaggeria Grand Moravia)

Náplň:

  • 400 g mraženého porcovaného špenátu
  • 2 balení ricotty (přibližně 400 g, dle velikosti balení)
  • 1 žloutek
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl, pepř

Rajčatová omáčka:

  • 500 g rajčatové passaty (případně rajčatové pyré, sekaná konzervovaná rajčata)
  • 6 stroužků česneku
  • 2 – 3 lžičky Terezia Vegi Vegi (zeleninová ochucovací směs)
  • 1 hrst nasekaného čerstvého tymiánu či bazalky

+ sýr na posypání

+ olej na vymazání formy

 

1

Rozmražený špenát spařte vroucí vodou, slijte a po vychladnutí z něj v dlaních vymačkejte přebytečnou vodu, která by špenátovou ricottu příliš naředila. V případě potřeby špenát ještě nasekejte na drobnější kousky. Můžete samozřejmě využít i špenátu čerstvého, který pár minut povaříte v trošce vody a následně nadrobno nasekáte.

Jak připravit zapečené conchiglioni se špenátovou ricottou | recept na zapečené těstoviny
2

Takto připravený špenát smíchejte s ricottou, žloutkem, najemno nasekanou cibulí, prolisovaným česnekem a dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Řádně promíchané uložte do lednice.

Jak připravit zapečené conchiglioni se špenátovou ricottou | recept na zapečené těstoviny
3

V osolené vroucí vodě uvařte těstoviny. Pro vaření zvolte větší hrnec, aby se do něj obří mušle pohodlně vešly. Těstoviny uvařte opravdu hodně al dente, ještě se následně budou péct v troubě, kde krásně dojdou. Jakmile jsou těstoviny hotové, sceďte je a doporučuji je nechat vychladnout rozložené vedle sebe, aby se nepřilepily k sobě. Tomu zabráníte i přidáním malého množství oleje do vody při jejich vaření.

Jak připravit zapečené conchiglioni se špenátovou ricottou | recept na zapečené těstoviny
4

Následně vezměte každou mušli zvlášť a pomocí lžičky ji naplňte připravenou špenátovou ricottou.

Jak připravit zapečené conchiglioni se špenátovou ricottou | recept na zapečené těstoviny
5

Naplněné mušle skládejte těsně vedle sebe do olejem vymazaného pekáče s rajčatovou omáčkou. Tu připravíte smícháním rajčatové passaty s nahrubo nasekaným česnekem, čerstvými bylinkami a zeleninovou ochucovací směsí.  Pokud nebudete mít přesně uvedenou zeleninovou ochucovací směs, vezměte na pomoc klasickou vegetu. Anebo se podívejte na odkaz uvedený pod receptem.

Jak připravit zapečené conchiglioni se špenátovou ricottou | recept na zapečené těstoviny
6

Naplněný pekáč pečte troubě v předem vyhřáté na 180 ˚C, přibližně 40 minut. Během pečení si pomáhejte alobalem. Ten použijte na začátku pečení, aby se těstoviny spíše prohřívaly a následně odklopené dopékejte. Konce lastur mají tendenci se připékat a tvrdnout.

Jak připravit zapečené conchiglioni se špenátovou ricottou | recept na zapečené těstoviny
7

Upečené Conchiglioni con ricotta e spinaci servírujte ozdobené čerstvými bylinkami, a pokud jste nevyužili sýru pro jeho jemné zapečení v troubě přímo na těstovinách, použijte ho nyní a italskou luxusní parádu s ním lehce posypte. A mistr kuchař vám už jen přeje Buon appetito!

Jak připravit zapečené conchiglioni se špenátovou ricottou | recept na zapečené těstoviny

Tipy

  • Terezia Vegi Vegi zeleninovou ochucovací směs můžete zakoupit u Terezia Company s.r.o. (https://www.terezia.eu/koreni/). Jak název sám napovídá, jedná se o blízkou příbuznou klasické „Vegety“. Ovšem chutí i složením kvalitnější příbuznou. Na uvedeném odkaze se můžete podívat na její složení a sami zhodnotíte, že se Vám ve spíži bude určitě hodit. Využijete ji i při přípravě jiných pokrmů, nejlépe do polévek, omáček či různých salátů. Prostě dokonalé univerzální ochucovadlo.

A ještě pár tipů navíc:

  • U rajčatové omáčky neváhejte a použijte ji klidně více, během pečení se malinko speče – nasákne do těstovin.  A pokud ji navíc smícháte se smetanou na vaření (cca 200 ml), dosáhnete tak úžasně jemné chuti.
  • Do vody při vaření těstovin se mi osvědčilo přidat místo soli zeleninový bujon, těstoviny tím získají chuťový šmrnc.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články