Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit zapečené fazole s bramborami a slaninou | jednoduchý recept

Jak připravit zapečené fazole s bramborami a slaninou | jednoduchý recept. Kvalitní snídani po společensky náročném večeru jistě někdy ocení každý z nás. Jednu takovou, do anglického stylu laděnou, poctivou a výživnou, si můžete dopřát s tímto receptem. Její příprava je navíc až neuvěřitelně snadná.

Co je potřeba

  • 4 menší brambory (celkem cca 300 g)
  • 1 velká cibule
  • 150 g na kostičky nakrájené slaniny
  • 1 plechovka fazolí v rajčatové omáčce
  • 2 lžičky sušeného granulovaného česneku
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • sůl a pepř dle vlastní chuti
1

Brambory očistěte a ve slupce je pár minut povařte. Nevařte je ale zcela doměkka. Následně se budou ještě zapékat, čímž změknou dokonale.

2

Předvařené brambory oloupejte, nakrájejte na menší kostky, promastěte 1 lžící oleje, osolte, opepřete a promíchejte s 1 lžičkou sušeného česneku.

K promaštění brambor a stejně tak k vymaštění pekáčku vám skvěle poslouží i olej ve spreji.

3

Na druhé lžíci oleje dozlatova orestujte nadrobno nakrájenou cibuli spolu se 100 g slaniny (50 g si nechejte na závěrečné posypání).

Cibule můžete použít i dvě malé a zkombinovat tak klasickou s červenou, která je chuťově zajímavější.

4

Jakmile bude cibule hezky opečená a slanina řádně vyškvařená, zakápněte je worcesterem a okořeňte solí, pepřem a 1 lžičkou sušeného česneku. Takto asi 2 minuty restujte, než se koření rozvoní.

5

Do pánve nakonec přidejte fazole s omáčkou a minutku prohřejte.

6

Směs poté přemístěte do pekáčku vymaštěného poslední lžící oleje.

7

Vyskládejte na ni kousky promaštěných a okořeněných brambor.

8

Na úplný závěr přidejte i zbylou slaninu.

Takto připravené vložte do trouby předehřáté na 220 °C (horkovzdušná trouba 200 °C) a zapékejte přibližně 25–30 minut, dokud brambory nezezlátnou a slanina se neopeče. Poté je vydatná snídaně, která vás rozhodně zasytí i přes oběd, připravená k servírovaní.

Před koncem pečení můžete do pekáčku přidat i trochu nastrouhaného sýru a nechat jej jemně rozpéct. Výsledek je luxusní.

  • Máte-li rádi žampiony, můžete jimi snídani obohatit. Stačí je jen nakrájet na plátky a chvilku podusit s opečenou slaninou a cibulí.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.