Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit zapečené vegetariánské těstoviny po boloňsku

Zapečené těstoviny po boloňsku s vegetariánským mletým „masem“ jistě potěší nejen vegetariány, ale i všechny ostatní. Tento pokrm je velmi jednoduchý na přípravu a zužitkujete při něm čerstvá rajčata, mrkev, ale klidně i jinou zeleninu ze zahrádky. V zimě lze použít rajčata konzervovaná a mraženou či nakládanou mrkev nebo jiné druhy zeleniny.

Co je potřeba

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká cibule
  • 2–3 stroužky česneku
  • 250 g vegetariánského mletého „masa“
  • 2 mrkve
  • pár stonků řapíkatého celeru nebo hrst listového
  • 4 větší rajčata nebo 1 plechovka konzervovaných
  • asi 100 ml vody či vína na podlití
  • sůl, pepř, čerstvá bazalka a oregano (případně i chilli koření nebo chilli paprička)
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • volitelně 1 lžička třtinového cukru
  • 300 g suchých těstovin dle vašeho výběru
  • 250 ml smetany (kravské či rostlinné)
  • 2 vejce
  • 150 g strouhaného tvrdého sýra

 

1

V hluboké pánvi rozpálíme 2 lžíce olivového oleje a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek.

Přidáme vegetariánské mleté „maso“ a orestujeme jej ze všech stran dozlatova. Vařečkou či obracečkou „maso“ rozmělníme na menší kousky. Poté přidáme na malé kousky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer a nakonec vše zalijeme konzervovanými rajčaty (případně na kousky nakrájenými čerstvými) a podlijeme vodou či vínem.

2

Omáčku ochutíme solí, pepřem, nasekaným oreganem a podle chuti asi 1 lžičkou třtinového cukru. Necháme ji na mírném ohni probublávat, dokud se neodpaří většina tekutiny.

Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu, následně je scedíme a necháme okapat.

3

Do zapékací mísy nalijeme zbylou lžíci olivového oleje a rozetřeme jej po celém dně. Přidáme uvařené těstoviny a přelijeme je připravenou omáčkou. Nakonec vše zalijeme vejci rozšlehanými se smetanou, solí, pepřem, oreganem a strouhaným muškátovým oříškem.

Těstoviny pečeme v troubě vyhřáté na zhruba 200 °C asi 30 minut, posléze povrch posypeme strouhaným sýrem. Vše poté ještě krátce zapečeme (lze použít gril).

4

Zapečené vegetariánské těstoviny po boloňsku podáváme s čerstvou zeleninou či zeleninovým salátem. Na talíři pokrm dozdobíme čerstvou bazalkou.

Vegetariánské mleté maso lze nahradit strouhaným tofu, tempehem nebo sojovým granulátem.

Pokud potřebujete zužitkovat i další druhy zeleniny ze zahrádky, klidně do omáčky přidejte také cuketu (pak již nebude třeba podlévat), dýni, fazolové lusky, hrášek, kořenovou petržel, pastinák, apod.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.