Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit zapečené vegetariánské těstoviny po boloňsku

Jak připravit zapečené vegetariánské těstoviny po boloňsku

Zapečené těstoviny po boloňsku s vegetariánským mletým „masem“ jistě potěší nejen vegetariány, ale i všechny ostatní. Tento pokrm je velmi jednoduchý na přípravu a zužitkujete při něm čerstvá rajčata, mrkev, ale klidně i jinou zeleninu ze zahrádky. V zimě lze použít rajčata konzervovaná a mraženou či nakládanou mrkev nebo jiné druhy zeleniny.

Co je potřeba

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká cibule
  • 2–3 stroužky česneku
  • 250 g vegetariánského mletého „masa“
  • 2 mrkve
  • pár stonků řapíkatého celeru nebo hrst listového
  • 4 větší rajčata nebo 1 plechovka konzervovaných
  • asi 100 ml vody či vína na podlití
  • sůl, pepř, čerstvá bazalka a oregano (případně i chilli koření nebo chilli paprička)
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • volitelně 1 lžička třtinového cukru
  • 300 g suchých těstovin dle vašeho výběru
  • 250 ml smetany (kravské či rostlinné)
  • 2 vejce
  • 150 g strouhaného tvrdého sýra

 

1

V hluboké pánvi rozpálíme 2 lžíce olivového oleje a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek.

Přidáme vegetariánské mleté „maso“ a orestujeme jej ze všech stran dozlatova. Vařečkou či obracečkou „maso“ rozmělníme na menší kousky. Poté přidáme na malé kousky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer a nakonec vše zalijeme konzervovanými rajčaty (případně na kousky nakrájenými čerstvými) a podlijeme vodou či vínem.

Jak připravit zapečené vegetariánské těstoviny po boloňsku
2

Omáčku ochutíme solí, pepřem, nasekaným oreganem a podle chuti asi 1 lžičkou třtinového cukru. Necháme ji na mírném ohni probublávat, dokud se neodpaří většina tekutiny.

Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu, následně je scedíme a necháme okapat.

Jak připravit zapečené vegetariánské těstoviny po boloňsku
3

Do zapékací mísy nalijeme zbylou lžíci olivového oleje a rozetřeme jej po celém dně. Přidáme uvařené těstoviny a přelijeme je připravenou omáčkou. Nakonec vše zalijeme vejci rozšlehanými se smetanou, solí, pepřem, oreganem a strouhaným muškátovým oříškem.

Těstoviny pečeme v troubě vyhřáté na zhruba 200 °C asi 30 minut, posléze povrch posypeme strouhaným sýrem. Vše poté ještě krátce zapečeme (lze použít gril).

Jak připravit zapečené vegetariánské těstoviny po boloňsku
4

Zapečené vegetariánské těstoviny po boloňsku podáváme s čerstvou zeleninou či zeleninovým salátem. Na talíři pokrm dozdobíme čerstvou bazalkou.

Jak připravit zapečené vegetariánské těstoviny po boloňsku

Tipy

Vegetariánské mleté maso lze nahradit strouhaným tofu, tempehem nebo sojovým granulátem.

Pokud potřebujete zužitkovat i další druhy zeleniny ze zahrádky, klidně do omáčky přidejte také cuketu (pak již nebude třeba podlévat), dýni, fazolové lusky, hrášek, kořenovou petržel, pastinák, apod.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.