Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit zbojnickou hovězí pečeni

Jak připravit zbojnickou hovězí pečeni | recept na tradiční zbojnickou roládu. Zbojnická roláda je jednoduchá úprava hovězího masa. Je to vlastně závitek (roláda) plněná plátky slaniny a okořeněná pepřem a česnekem. K jídlu se doporučují houskové i bramborové knedlíky, vařené brambory a dušená rýže. Za mě a moji rodinu doporučuji rýži. Maso i omáčka mají silnou chuť po slanině se stopou česneku. Máte-li raději více kořeněné pokrmy, zvyšte množství česneku podle vlastního uvážení.

Co je potřeba

  • 750 g hovězího zadního masa
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 80 g sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • voda
1

Hovězí maso rozřízněte tak, aby vznikl plát a rozklepejte ho paličkou doširoka. Maso osolte, okořeňte mletým pepřem a potřete rozetřenými česnekovými stroužky. Čerstvý česnek lze nahradit sušeným česnekovým práškem.

2

Na okořeněné maso rozložte v jedné vrstvě silněji nakrájené plátky anglické slaniny. Slanina by měla být prorostlejší. Maso sviňte do rolády a omotejte nití nebo vložte do řeznické síťky.

3

V horkém tuku osmahněte do růžova pokrájenou cibuli. Na cibulku položte roládu a prudce ji ze všech stran opečte. Maso se zatáhne, šťáva zůstane uvnitř a roláda bude šťavnatá. Podle potřeby podlévejte malým množstvím vody a duste maso pod pokličkou doměkka. Během dušení roládu obracejte.

4

Měkké maso vyjměte, šťávu vyduste na tuk, přidejte mouku, zlehka ji zasmažte a podlijte vodou. Provařte 20 minut a pak proceďte. Z rolády odstraňte síťku (nitě), pokrájejte ji na plátky a na talíři přelijte omáčkou. Podávejte s rýží.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit hovězí nadivoko | recept
Hovězí nadivoko | recept. V tradiční české kuchyni se víno využívá poměrně málo. Jedním z pokrmů s vínem jako ingrediencí je hovězí nadivoko, kte…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.