Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit zdravější donuty pečené v troubě | recept

Zdravější donuty pečené v troubě | recept. Donuty, které se prodávají v obchodě, jsou bohužel velmi tučné a navíc často namočené do polevy obarvené umělými barvivy. Proč si tedy donuty nepřipravit ve zdravější verzi doma? V následujícím článku najdete postup, jak upéct zdravější donuty v troubě. Poradíme vám i několik obměn polevy či sypání donutů.

Co je potřeba

  • 1/2 kostky droždí
  • 1 hrnek polohrubé špaldové mouky
  • 1 hrnek kokosové mouky (případně lze použít pouze špaldovou)
  • 1 hrnek mléka (kravského či rostlinného)
  • 1 vejce
  • 8 lžic třtinového cukru
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • špetka soli
1

Z rozdrobeného droždí, 2 lžic třtinového cukru, 3 lžic špaldové mouky a půl hrnku vlahého mléka vypracujeme kvásek, který necháme pod utěrkou 10 minut vzejít. V jiné míse smícháme vejce se zbylým mlékem, cukrem, se solí a povoleným kokosovým olejem, přidáme vzešlý kvásek a následně do těsta postupně zapracujeme špaldovou a kokosovou mouku.

2

Vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme jej kynout pod utěrkou asi hodinu. Posléze z těsta vyválíme plát silný přibližně 1 centimetr a pomocí skleničky či hrnečku z něj vykrajujeme kolečka. Střed každého kolečka vykrojíme pomocí menší skleničky či vykrajovačky na cukroví.

3

Kolečka naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme je dalších 5 minut kynout, obrátíme je a opět necháme ještě 5 minut vykynout. Plech s donuty vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme je asi 10 – 15 minut.

4

Donuty necháme vychladnout a následně je můžeme potřít polevou (např. čokoládovou či citronovou) a posypat strouhaným kokosem či ořechy nebo je ještě horké obalit v třtinovém moučkovém cukru smíchaném se skořicí či vanilkou. Skvěle chutnají teplé i studené potřené ovocným džemem.

  • Do těsta můžete přidat vanilku, skořici, mletý muškátový oříšek nebo kakao.                     
  • Donuty chutnají nejlépe čerstvé.
  • Pokud pro přípravu těsta použijete kokosovou mouku, nebudou donuty tak dobře kynout, jejich chuť je však skvělá. Kokosová mouka pečivu dodá úžasnou vůni a má přirozeně nasládlou chuť, můžete tedy snížit množství přidaného cukru.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na čokoládový fondant | recept
Čokoládový fondant | recept. Každý milovník čokolády nad tímto dezertem zaplesá. Po rozkrojení malé bábovičky náš totiž překvapí tekutá čokoládová láv…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.