Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit zdravý meruňkový sirup | recept

14. Červenec 2018

Zdravý meruňkový sirup | recept. Meruňky se řadí mezi výživově nejcennější druhy peckového ovoce. Pokud si již nevíte rady, co si počít se zbylými velmi měkkými až přezrálými plody, zkuste si z nich připravit zdravý meruňkový sirup. Budete potřebovat pouze několik ingrediencí a výrobu sirupu zvládne opravdu každý. Pokud hotový sirup zavaříte, můžete léčivé účinky meruněk využít i v zimě.

Co je potřeba

  • 1 kg hodně zralých meruněk
  • 0,5 kg třtinového cukru
  • 0,5 litru vody
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • Lahev či zavařovací skleničky na uskladnění
1

Meruňky obsahují celou řadu cenných látek – např. vitamíny skupiny B, provitamín A, vitamín C, vápník, hořčík, železo, mangan, měď a mnoho dalších. Pomohou Vám mimo jiné zlepšit Váš imunitní systém i krvetvorbu, mají příznivý vliv na stav kůže, vlasů a nehtů, příznivě působí na srdce a nervovou soustavu.

2

A jaký je postup?

Omyté a vypeckované půlky meruněk vložíme do hrnce, zasypeme je polovinou třtinového cukru, aby pustily šťávu. Dále je zalijeme citronovou šťávou, která zabrání jejich zhnědnutí. Hrnec přiklopíme poklicí a meruňky necháme alespoň půl hodiny odstát.

3

Následně do hrnce nalijeme vodu a meruňky vaříme na mírném ohni, dokud zcela nezměknou. Poté je rozmixujeme ponorným mixérem a do sirupu přidáme zbylé množství třtinového cukru a lžičku kyseliny citronové. Vše už jen krátce prohřejeme, aby se cukr rozpustil.

4

Ještě horký sirup přelijeme do čistých a suchých lahví či zavařovacích skleniček a ty pak dobře zavíčkujeme. Pokud chceme dosáhnout hladké konzistence sirupu, můžeme meruňky propasírovat přes síto.

Jestliže chcete prodloužit trvanlivost sirupu, je možné jej zavařit (15-20 minut při 180 °C). Lahve či skleničky se sirupem uskladníme na tmavém a chladném místě.

  • Sklenici se sirupem před použitím protřepte, aby se propojil její obsah.
  • Meruňkový sirup stačí rozmíchat v perlivé či neperlivé vodě. Dá se však využít i do čaje nebo k přelití moučníků, zmrzliny apod.
Autor: Jana F. | Zobrazit autorská práva

Fotografie: Jana F.

Hodnocení

Další zajímavé články

[banner]