Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit zdravý vánoční pudink | recept

Zdravý vánoční pudink | recept. Vánoční pudink se tradičně připravuje ve Velké Británii a jeho součástí je hovězí lůj a další ingredience. Jestliže se Vám nezamlouvá představa pudinku vyrobeného z loje, nemusíte zoufat. Na následujících řádcích Vám poradíme, jak připravit vánoční pudink ve zdravější a zároveň vegetariánské verzi.

Co je potřeba

  • 300 g sušeného ovoce (použijte třeba datle, fíky, rozinky, meruňky, brusinky, švestky apod.)
  • 4 lžíce moštu či kvalitního džusu
  • 1 středně velké jablko
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 BIO vanilkový cukr
  • 50 g staršího pečiva
  • 50 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva (nejlépe z vinného kamene)
  • skořice, mletý muškátový oříšek
  • forma či formičky na pudink (z materiálu vhodného k vaření – např. silikonové)
  • trocha kokosového oleje na vymazání
  • pečicí papír
1

Sušené ovoce nasypeme do mísy a zalijeme jej moštem či džusem. Tekutinu necháme do ovoce zcela vsáknout (trvá to zhruba půl hodiny).

2

Vánočku či jiné starší pečivo nakrájíme na menší kousky. Jablko oloupeme a zbavíme jádřince a taktéž jej pokrájíme. Vše nasypeme do mixéru, přidáme třtinový a vanilkový cukr, špaldovou mouku, prášek do pečiva, skořici a mletý muškátový oříšek a nakonec i nabobtnalé sušené ovoce.

3

Vše zlehka promixujeme tak, aby v hmotě zůstaly menší kousky ovoce. Směs by měla krásně držet tvar.

4

Formičky vymažeme kokosovým olejem a naplníme je asi ze 3/4 připravenou hmotou.

5

Z pečicího papíru vystřihneme kolečka podle vrchního okraje formičky a překryjeme jimi ovocnou směs. Formičky vložíme do nižšího kastrolu a nalijeme do něj vroucí vodu, aby byly formičky asi z poloviny ponořené. Pudink vaříme na mírném ohni asi 1 až 2 hodiny – závisí na velikosti formiček (pudink ve velké formě vaříme klidně i 3 hodiny). V případě potřeby dolijeme do kastrolu vroucí vodu.

6

Vánoční pudink necháme mírně nebo zcela vychladnout, vyklopíme jej z formičky na talíř a podáváme jej třeba přelitý vanilkovou omáčkou či javorovým sirupem.

  • Místo džusu je možné použít alkohol – např. rum, brandy apod. Pudink pak již samozřejmě nebude tak zdravý, ale získá originální chuť a vůni.
  • Pokud si chcete být jisti, že je pudink hotový, ověřte konzistenci pomocí špejle.
  • V pudinku budou skvěle chutnat také ořechy.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zpracovat hložinky | recepty
Jak zpracovat hložinky | recepty. Malé červené plody hlohu obecného neboli hložinky právě dozrávají. Pokud si nevíte rady, jak je zpracovat, máme pro…
Jak zpracovat úrodu dýně Hokkaidó
Dýně Hokkaidó patří mezi velmi oblíbené odrůdy dýně, neboť má jednak všestranné využití v kuchyni, ale také měkkou slupku, která se nemusí loupat…
Jak upéct houbové pirohy | recept
Houbové pirohy | recept. Pirohy mají mnoho variant náplní i těsta, z něhož se připravují. My si usnadníme práci a připravíme si pirohy z koupeného lis…
Jak na italské panini | recept
Italské panini | recept. Křupavá bageta s mozzarelou, rajčátky a bazalkou, to je klasický sendvič pocházející z Itálie. Tento velmi oblíbený pokrm je…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.