Co je potřeba

  • Zelenina dle chuti – např. rajčata, mrkev, cibule, dýně, cuketa, brokolice, květák, česnek, pórek apod.
  • Bylinky – např. čerstvá i sušená bazalka, oregáno, tymián, majoránka, libeček, petržel
  • Trocha třtinového cukru na dochucení
  • Mořská sůl
1

Jakou zeleninu použít?

Využít můžete jakékoliv přebytky zeleniny ze zahrádky nebo např. zeleninu koupenou na farmářském trhu, která je plná chuti a vitamínů. Já používám rajčata, mrkev, dýni, cuketu, cibuli a česnek, můžete však přidat také petržel, celer, pórek, brokolici či květák.

2

Co dále přidat do zeleninové omáčky?

Můžete přidat libovolné čerstvé i sušené bylinky, různé druhy koření dle chuti a k dochucení použijte nejlépe mořskou nebo himalájskou sůl a trochu třtinového cukru, pokud máte rádi sladkokyselou chuť omáčky.

3

A jak na to?

Všechny druhy zeleniny očistíme, případně oloupeme, a nakrájíme na kousky. Na olivovém oleji osmahneme cibuli, o chvilku později k ní přidáme také několik stroužků česneku nakrájených na tenké plátky. Pokud bychom česnek přidali k cibuli hned, bude příliš zlatý a může zhořknout. Poté přidáme tvrdší druhy zeleniny, tedy mrkev a dýni a po chvilce dušení přidáme také rajčata a cuketu, abychom do omáčky nemuseli přidávat vodu.

4

Zeleninu podusíme doměkka, rozmixujeme ji ponorným mixérem a poté přidáme bylinky, sůl, třtinový cukr, koření a několik rozmačkaných stroužků česneku dle chuti.

5

Ještě horkou omáčku nalijeme do vysterilizovaných sklenic a uzavřeme je. Sklenice se zeleninovou omáčkou zavařujeme asi 30 minut při mírném varu. Zeleninovou omáčku využijeme nejen na těstoviny, můžete ji přidat pod maso, do zapečených brambor či zeleniny, na domácí pizzu, apod.

Varování

Při zavařování dbáme na čistotu kuchyňského náčini a sklenic, které musíme vysterilizovat nebo vypařit vařící vodou.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (3 votes)