Přejít k hlavnímu obsahu

Jak a proč si vyrábět domácí kečup | recept

Rajče jako takové je velice zdravou potravinou a jeho konzumace je zdraví prospěšná. Rajčata můžeme jíst samotná, v salátech, tepelně upravená atd. Rajčata obsahují lykopen, což je antioxidant a zdraví prospěšná látka. I když by se zdálo, že čerstvá rajčata jsou lepší, vzhledem k obsahu lykopenu je vhodné rajčata tepelně upravit. Je to proto, že tepelnou úpravou se uvolňuje lykopenu více než při konzumaci rajčat čerstvých. Proto jednou z nejlepších forem konzumace rajčat je konzumace domácího kečupu. Nedoporučuji konzumovat kečup průmyslově vyráběný!

Co je potřeba

na cca 2 l kečupu:

  • 3 kg rajčat
  • 500 g cibule
  • 500 g jablek
  • 4 lžíce cukru (nebo dle chuti)
  • 3 lžíce soli (nebo dle chuti)
  • 300 ml octa
  • 2 stroužky česneku (nebo dle chuti)
  • 10 ks hřebíčků
  • 7 bobkových listů
1

Proč nedoporučuji jíst průmyslově vyráběný kečup?

Obecně nedoporučuji jíst rajčata průmyslově zpracovaná, protože obsahují celou řadu přidaných látek, které lidskému organismu škodí. Dejte si práci a přečtěte si etiketu vašeho oblíbeného průmyslově vyráběného kečupu. Zjistíte, že v „běžném“ kečupu kromě rajčat a vody najdete také: glukózo-fruktózový sirup (!), zahušťovadlo, modifikovaný kukuřičný škrob, ocet kvasný lihový, přírodní aroma, konzervant sorbát draselný, extrakty koření a další „dobroty“. Proto doporučuji udělat si vlastní domácí kečup. Jak takový domácí kečup udělat?

2

Postup výroby domácího kečupu:

Rajčata umyjeme a nakrájíme na menší kusy. Využijeme zralá rajčata. Rajčata nemusíme krájet na moc malé kusy, protože se snadno rozvaří.

3

Jablka umyjeme, oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme. Je lepší je nakrájet na menší kousky, protože jsou tvrdší než rajčata a zbytečně dlouho bychom je museli vařit.

4

Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kousky, protože cibule se stejně jako rajčata snadno rozvaří.

5

Rajčata, jablka a cibuli dáme do hrnce. Přidáme cukr, sůl, ocet, papriku, česnek, hřebíček a bobkový list. Ingredience promícháme a dáme vařit. Vaříme tak dlouho, až budou ingredience dostatečně měkké. Pak vyndáme koření a směs rozmixujeme. Následně ještě kečup znovu přivedeme k varu a případně povaříme, dokud kečup nebude mít vámi požadovanou hustotu. Kečup ochutnáme a můžeme dosolit či jinak dochutit.

6

Kečup nemusíme zavařovat. Stačí horký (vařící) kečup plnit do předem vypařených sklenic. Naplněné sklenice uzavřeme. Poté ihned otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

  • Zkuste pikantní variantu a přidejte chilli papričky.
  • Koření můžete obměňovat podle vlastní chuti. Můžete přidat zázvor nebo pepř.
  • Můžete přidat sladkou papriku, čímž kečup získá lepší barvu.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit rumunský guláš | recept
Rumunský guláš | recept. Guláš je jídlo, které má obrovské množství variací. Asi nikdo ho nevaří z přesně odvažovaných a stále stejných přísad. Experi…
Jak upéct pizzu z polenty | recept
Pizza z polenty | recept. Polenta je kaše připravená z kukuřičné mouky nebo krupice rozmíchané ve vodě. Podává se jako samostatný pokrm i jako příloha…
Jak na krůtí kousky na kari | recept
Krůtí kousky na kari | recept. Jak známo, krůta má devatero mas, proto je velice variabilní při zpracování. Navíc je nepoměrně zdravější než kuře, je…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.