Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se převádí kJ na kcal a k čemu se užívá

03. Duben 2019

Jak se převádí kJ na kcal a k čemu se užívá | rady a tipy. Vyznat se v etiketách potravin není nijak jednoduché. Řadu z nás zajímá nejenom složení, potažmo výskyt nežádoucích „éček“, ale také chceme vědět, kolik energie ta která potravina má. A tady můžeme narazit na zapeklitý problém. Zatímco v některém případě se setkáme s jednotkou kJ (kilojouly), v receptech na vaření se zase mohou objevit údaje v kcal (kilokalorie). Jak je to tedy správně?

Co je potřeba

  • převodní tabulky na internetu 
  • chytrý telefon
  • chytré hodinky 
  • papír
  • tužka
1

Jouly i kalorie patří mezi fyzikální jednotky, které se používají k popsání fyzikálního jevu, a tím je uvolňování tepla, což vlastně znamená energii. Zatímco dříve byly populární zejména kalorie a kilokalorie, dnes je běžnější, když se energetická hodnota vyjadřuje v kilojoulech.

2

1 kalorii kdysi vědci definovali jako množství tepla, potřebné k tomu, aby se teplota 1 gramu vody zvýšila o 1 °C.

3

Jaký je tedy vztah mezi kalorií a joulem? Naštěstí si toto číslo nemusíme pamatovat, protože existují převodní tabulky. Tam zadáte hodnotu energie uvedenou v jedné z těchto dvou fyzikálních jednotek, a automaticky dojde k převodu na tu druhou. Například 1 kilojoul = 0,239 kilokalorií. Nebo ještě jinak, 1 kalorie = 4,187 joulů. A takto si lze s oběma jednotkami mezi sebou různě hrát.

4

Majitelé chytrých telefonů a hodinek určitě vědí o tom, že existují aplikace, které si s převodem těchto dvou jednotek hravě poradí. Řada uživatelů tyto aplikace využívá k tomu, aby měli přehled, jaký je jejich energetický příjem a výdej. To se hodí hlavně tehdy, když chceme mít představu o tom, jak se stravujeme nebo když chceme snížit svoji hmotnost.

5

Pro úplnost dodejme, že jednotka kalorie nemá oporu v soustavě SI, což znamená, že do této mezinárodně uznávané soustavy nepatří, ačkoli bývala a možná ještě někde je často používaná.

Autor: MARTI
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zužitkovat zbytky jídla v kuchyni
Téměř v každé domácnosti, kde se vaří, zůstávají nějaké zbytky jídla. Pokud nám jídlo chutná, není problém, abychom si jej dali ještě druhý den. Jsou…
Jak správně skladovat pečivo
Ačkoliv pečivo kupujeme neustále, většina lidí ho skladuje špatně. V první řadě je potřeba upozornit na to, že je potřeba kupovat pečivo vždy čerstvé.…
Jak a kdy sklízet zahradní bylinky
Jak a kdy sklízet zahradní bylinky | rady a tipy. Bylinky na zahradě nejčastěji pěstujeme, abychom je mohli v čerstvém stavu využít v k…
Jak se vyznat v olejích na vaření
Jak se vyznat v olejích na vaření | rady a tipy. Slunečnicový olej, řepkový, olivový, ale i kokosový. Toto jsou příklady čtyř známých olejů, které se…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.