Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se vyznat v kávě | tipy

Jak se vyznat v kávě | tipy. Chcete si kávu skutečně vychutnat, anebo je vám to jedno a jste jen prostě závislí na kofeinu? Káva nás doprovází již několik tisíc let a vždy byla součástí jistého denního rituálu. Káva je životabudič, skvělý relaxační prostředek i přírodní lék. Každý rok vypije každý průměrný Čech 3 kilogramy kávy, bohužel ponejvíce té instantní. Rádi byste si pochutnali jen se prostě v kávě nevyznáte? Snad vám pomůžeme s vaší orientací (mezi kávami)...

Co je potřeba

• Nějaké povědomí o kávě
• Možná brýle
• Nos
• Chuť
• Vodu
• Informace a náš návod

1

Jestli chcete, aby vám káva voněla a chutnala, musí v prvé řadě i dobře vypadat. Jak ale tuto vlastnost chcete prozkoumat, když máte kávu už pomletou anebo instantní? Nakupujte proto nejlépe jen zrnkovou kávu. Pohlídáte si tak vzhled i další podstatné vlastnosti, podle kterých rozeznáte kvalitní kávu od té nekvalitní.

2

U kávy se sleduje hlavně vzhled a charakter zrn. Kvalitní káva nemá žádné defekty, zrno je symetrické a na jejím povrchu nenaleznete žádné olejové skvrny. Zrno kvalitní kávy by nemělo být mastné, ani příliš tmavé, káva navíc příjemně voní a barva je souměrně hnědá.

3

I když jsou u nás instantní kávy prodávané nejvíce, za kvalitní kávu ji rozhodně označit nemůžete. Na výrobu instantní kávy se používají nekvalitní (nezralá) zrna kávy a robusta. Tato káva se navíc vyrábí nešetrným způsobem, přičemž přichází o veškeré pozitivní vlastnosti (včetně chuti, pozitivních účinků a vůně).

4

Jak poznáte, že kupujete kvalitní mletou kávu? Upřímně řečeno, těžko. Nemáte šanci poznat, z jaké směsi odrůd je káva umleta, natož abyste zjistili jaké byla kvality. Další skutečností je, že po pomletí každá káva vydrží čerstvá a pěkně voňavá pouze 15 minut.

5

A teď zpátky k zrnkové kávě. Když zrnkovou kávu vybíráte, nesmí být černá, protože to signalizuje "přepražení" (je prostě spálená).

6

Bohužel kvalitní kávu v supermarketu nikdy neseženete, ale jestliže jinak nedáte, všímejte si etiket. Rozhodně nekupujte kávu, kde je napsáno jen: 100% káva. Nejčastějšími odrůdami na které můžete narazit jsou: Arabica anebo Robusta. Robusta je přitom kávou méně kvalitní, jež má často deformovaná zrna a nepříjemně hořkou chuť. Kvalitní káva přitom nechutná vůbec hořce, dokonce ji nemusíte ani sladit. Pokud si koupíte příliš hořkou kávu, vězte, že pachuť v ní dělá právě ta Robusta. Užívá se kvůli ceně a naleznete ji právě v levných a méně kvalitních kávách.

7

Nekvalitní levná káva mnohdy obsahuje mykotoxiny. Ty poškozují játra, ledviny, trávicí systém a hladkou svalovinu (mohou působit i rakovinotvorně). Chcete se mykotoxinům vyhnout? Nekupujte tu úplně nejlevnější kávu, která není často dobře skladována a i její výroba není prováděna zrovna šetrně. Vyhněte se také kávě bez kofeinu a robustě (má nízký obsah kofeinu). Kofein totiž zabraňuje vzniku mykotoxinů. Káva odolná mykotoxinům je ta, jež prošla tzv. mokrou metodou úpravy. Vznik mykotoxinů ovlivňuje i země původu. Nejodolnější kávou je ta s původem ze střední Ameriky (pěstovaná ve vyšších nadmořských výškách).

8

Do kvalitní kávy se vyplatí investovat. V případě, že si chcete na kávě doopravdy pochutnat, zkuste české lokální pražírny anebo specializované obchůdky s kávou. Sice vás odtud jedna taková káva vás vyjde asi o dvě koruny dráž, ale chuťově i požitkově se s tou obyčejnou kávou ze supermarketu nedá srovnávat.

Nejčastější druhy kávy: Vyznáte se v pojmech?

Espresso – 7 g pomleté kávy, připravené za tlaku 8 –10 bar a teplotě 88 až 92°C, celkem 30 ml kávy, navrchu kávy krémové oříšková pěna

Při přípravě espressa dbáme mimo jiné na hygienu a čistotu. Jak připravit espresso v domácích podmínkách:

Ristretto – je menší než espresso, cca 15- – 20 ml, se silnější "espresso chutí", obsahuje ale méně kofeinu.
Cappuccino – tvoří jej espresso, mléko a bohatá pěna, kávový nápoj se podává ve větších šálcích na cappuccinno, na povrch nepatří ani skořice a ani kakao.
Lungo – příprava je stejná jako espresso, šálek je ale doplněn horkou vodou, výsledkem je méně aroma a vyšší obsah kofeinu.
Caffe Latte – příprava obvykle to většího šálku (není pravidlem), příprava z lunga a našlehaného mléka, na vrchu mléčná pěna.
Macchiato – pěna dosažena přidáním malého množství mléka do espressa, ale méně než u cappuccina.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak se vaří káva v džezvě
Jak se vaří káva v džezvě | rady a tipy. Ráno nasypeme poslepu do šálku trochu mleté kávy, zalijeme ji vroucí vodou z rychlovarné konvice a je hotovo.…
Jak vyrobit jablečné víno | recept
Postup výroby jablečného vína. Jablka mají v naší kuchyni široké využití, knedlíky, koláče, kompoty, dřeně a podobně. Málo se ale ví, že dobré je i ja…
Jak vyrobit malinové víno | recept
Jak vyrobit malinové víno | recept. Někdy se na zahradě urodí velké množství malin, takže je na čase vyzkoušet malinové víno. Předem ale musíme říci,…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.