Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si doma vypěstovat mango

13. Únor 2020

Rostlinka mango je sama o sobě velice pěkný okrasný prvek. A záleží jen na vás, jestli bude zdobit vaši zahradu, nebo obývák. Pravdou ale je, že bychom tento "stromek" měli pěstovat v květináči, jelikož zimu na zahradě by mango nemuselo zvládnout. Přeci jen patří do složky exotického ovoce.

Co je potřeba

  • plod manga – uzrálý tak akorát (aby nebylo příliš tvrdé, ale ani měkké)
  • hlínu
  • květináč
1

Vyndáme jádro z tvrdého obalu pecky manga, ale pozor, abychom jádro nijak neporušili.

2

Jadérko strčíme do předem nachystané hlíny v květináči. Klademe výhonkem (ocáskem jadérka) dolů. Pozor, ať nezahrabete jadérko moc hluboko. Mělo by být spíše v horní třetině květináče, jelikož kořeny budou dost dlouhé.

3

Hlína by se měla zalévat tak akorát, aby jadérko neuschlo, ale ani nezačalo hnít. Během 2-4 týdnů vyraší rostlinka.

4

Mango má rádo teplo a světlo. Po celý rok potřebuje dostatek světla. Hlavně v létě mangu prospívá plné sluneční záření. Mango je dost náročné na teplotu. V době vegetace by se měla pohybovat mezi 24-27 ° C, v zimním období pak kolem 17-24 °C. Starší mangovníky vydrží kratší pokles teploty ke 2 °C. Květy a malé plody však může poškodit již pokles teploty pod 18 °C.

Květináč volíme raději větší a vysoký, protože hlavní kořen je poměrně dlouhý. Mangovník není náročný na půdu, ale nesnáší těžké promáčené substráty.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak pěstovat hroznovec | návod
Jak pěstovat hroznovec | návod. Hroznovec je vytrvalý opadavý keř, který když kvete, dokáže být velice impozantní. Zajímavým solitérem je hroznovec i…
Jak zpracovat úrodu dýně Hokkaidó
Dýně Hokkaidó patří mezi velmi oblíbené odrůdy dýně, neboť má jednak všestranné využití v kuchyni, ale také měkkou slupku, která se nemusí loupat…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.