Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si levně uvařit zelné flíčky | recept

Zelné flíčky | recept. Recept na levné jídlo pochází ze staročeské kuchyně. Zelí je bohaté na vitamin C, který se ani tepelnou úpravou zcela nezničí, jako je tomu u jiných druhů zeleniny. Tepelně upravené zelí přijde asi o 20 % tohoto vitaminu. Pokrm je jednoduchý na suroviny a přípravu a přestože nevypadá příliš atraktivně, chutná překvapivě dobře. Vyzkoušejte také zelné flíčky.

Co je potřeba

- 1 malá hlávka zelí (asi kilová)
- 300 g flíčků
- 1 cibule
- 200 g anglické slaniny
- 200 ml sladké smetany
- sůl
- drcený kmín
- sádlo

1

Hlávku zelí očistíme od poškozených listů a vykrojíme košťál. Zelí pokrájíme na drobné kousky – stejně velké jako fleky. Do hrnce dáme vodu, přivedeme ji do varu, přidáme drcený kmín, sůl a vsypeme připravené zelí. Znovu přivedeme do varu, sundáme poklici a vaříme bez ní do poloměkka. Uvařené zelí scedíme.

2

Podle návodu na sáčku uvaříme fleky. Fleky se prodávají různě velké i třeba zvlněné. Vybereme si podle sebe. Uvařené fleky scedíme, propláchneme a promícháme se lžící oleje, aby se neslepily.

3

Na sádle nebo jiném tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme do světle žluta. Přidáme ocezené zelí a dusíme doměkka. Po změknutí zelí vmícháme uvařené fleky, zalijeme smetanou a už jen krátce podusíme.

4

Na pánvičce si na velmi malém množství tuku vypražíme na kostičky nakrájenou slaninu. Slaninou poléváme fleky se zelím až na talíři. Přeji dobrou chuť.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit kedlubnové zelí | recept
Kedlubnové zelí | recept. Zkuste si podle našeho receptu uvařit zelí z kedlubnů. Kedlubny jsou šťavnaté, přirozeně sladké a nepotřebují dochucovat jak…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.