Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si naložit bylinkový ocet | recept

Jak si naložit bylinkový ocet | recept. Znáte bylinkový ocet? Pokud ne, věřte, že to je výborná věc na dochucení salátů či omáček, kterou si můžete snadno vyrobit doma a zužitkovat bylinky, které Vám rostou na zahradě či v truhlíku. Při výrobě se používá kvalitní ocet, ne ten obyčejný kvasný lihový, který našemu tělu neprospívá. Proto je bylinkový ocet také zdravý. V našem článku naleznete postup, jak si naložit domácí bylinkový ocet.

Co je potřeba

  • Čerstvé bylinky dle chuti
  • Vinný bílý nebo červený ocet nebo ocet jablečný
  • Další přísady a koření
1

Jaký ocet použít?

Pro výrobu bylinkového octa se hodí vinný nebo jablečný ocet. Vinný ocet, ať již bílý či červený, má antibakteriální a protiplísňové účinky, podporuje trávení, bojuje proti průjmům, migrénám a pomáhá léčit bolest v krku. Jablečný ocet je bohatý na vitamíny a minerální látky, bojuje s únavou, vysokým krevním tlakem, s obezitou i srdečními onemocněními a také pomáhá při revmatismu a dně, detoxikuje a podporuje iminutu. Je jen na Vás, jaký ocet si vyberete. Kvasný lihový ocet se však pro nakládání bylinek určitě nehodí.

2

Jaké použít bylinky a koření?

Můžeme použít nejrůznější druhy čerstvých bylinek. Pro přípravu bylinkového octa se skvěle hodí estragon, rozmarýn, tymián, bazalka, kopr, koriandr, pažitka, oregano, saturejka, majoránka, petrželka, libeček a další. Můžeme přidat také celerovou nať, jalovec, nové koření, pepř, kmín, česnek, chilli papričky, bobkový list, cibuli, hořčičná semínka apod. Fantazii se meze nekladou, můžete si namíchat ocet pro středomořskou kuchyni (využijete např. k dochucení salátů, do dresingů, rajčatových omáček, k rybám, do marinády na grilování), jiný ocet můžete použít k dochucení sushi, k nakládání zeleniny, do omáček, polévek, majonéz apod.

3

A jak na to?

Omyté a osušené snítky čerstvých bylinek (celkem asi hrst bylinek), koření a další přísady, např. česnek a feferonku vložíme do vysterilizované lahve či sklenice.

4

Ocet zahřejeme k bodu varu a necháme ho zchladnout na zhruba 40 °C, tak se nám nejlépe uvolní aroma a chuť bylinek. Poté octem přelijeme bylinky v lahvi a necháme louhovat asi 2-4 týdny na slunném místě. Lahev každý den protřepeme, abychom předešli vzniku plísní.

Poté ocet přefiltrujeme přes plátýnko a přelijeme do vysterilizované uzavíratelné lahve, do které můžeme pro dekoraci přidat snítku čerstvé bylinky. Ocet uchováváme v lednici, kde nám vydrží až 1 rok.

Pokud do výsledného octa vložíme snítku čerstvé bylinky pro dekoraci, ocet nevydrží tak dlouho, ale můžeme jej použít jako krásný dárek pro naše blízké.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit čaj rooibos
Jak připravit čaj rooibos | rady a tipy. Tento vynikající nápoj původem z jižní Afriky nejenom výborně chutná, ale také osvěží a nabije nás energií. V…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.