Co je potřeba

  • 120 g moučkového cukru
  • 120 g oloupaných mandlí
  • 1 bílek
1

1. Pravý marcipán musí obsahovat 50 % mandlí, jinak je to mandlová hmota. Mandle se musí umlít co nejjemněji, čím jemnější je mletí, tím je výsledek lepší. Při průmyslové výrobě marcipánu se mandle lisují mezi válci. Mandle na přípravu marcipánu spaříme a zbavíme hnědé slupky.

2

2. Cukr svaříme s vodou na nit. Přidáme rozmixované mandle a mícháme, až uvaříme hustou kaši. Odstavíme, zakryjeme vlhkou utěrkou a necháme vychladnout. Cukr na nit svaříme tak, že odvážené množství cukru zalijeme několika lžícemi vody a uvedeme do varu. Bílou pěnu (nečistoty z cukru) odstraníme. Pomocí čisté vařečky kápneme na palec trochu roztoku. Přiložením a následným oddálením ukazováku nám musí mezi prsty zůstat tenká nitka. Pak máme správně svařený cukr.

3

3. Do vychladlé směsi přidáme bílek nebo trochu vody. Utřeme v robotu nebo důkladně propracujeme na vále. Podle potřeby dohustíme moučkovým cukrem. Během přípravy můžeme přichutit vanilkou nebo mandlovým likérem. Chceme-li mít marcipán určité barvy, přibarvíme kakaem, šťávou z červené řepy nebo potravinářským barvivem koupeným v drogerii. Chceme- li marcipán modelovat, musí mít pokojovou teplotu.

4

4. Falešný marcipán. 200 g moučkového cukru, 200 g polotučného sušeného mléka, 1 kávová lžička medu, 1 kávová lžička oleje, pár kapek mandlového aromatu, podle potřeby voda. Vše důkladně promícháme.

5

5. Domácí marcipán. 200 g moučkového cukru, 200 g sušeného polotučného mléka, 100 g mandlí, 2 bílky, 1 polévková lžíce medu. Vše zpracovat dohromady.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (4 votes)