Horká čokoláda | recept. V chladných dnech přijdou k chuti teplé a horké nápoje na zahřátí. Stálé oblíbenější je šálek horké čokolády. Původním domovem kakaových bobů je Mexiko, tam se také vařila první čokoláda. Na rozdíl od našich zvyklostí do tohoto nápoje přidávají feferonku. V následujícím receptu je také uvedena. Záleží na vás, jestli ji vynecháte nebo zkusíte čokoládu s ní. Podle mého tam patří, výborně doplňuje chuť. Čokoládu si můžete uvařit i bez čokolády. V receptu ji nahraďte práškovým kakaem (rozmíchejte ho v malém množství studené vody a nechte přejít varem).
Co je potřeba
1 l plnotučného mléka
1 svitek celé skořice
1 vanilkový lusk
5 hřebíčků
200 g hořké čokolády
několik kapek mandlové esence
cukr nebo med na oslazení
špetku chilli nebo malou feferonku
1
Do hrnce nalijeme plnotučné mléko, přidáme skořici, hřebíček, vanilkový lusk a chilli nebo feferonku. Zvolna zahříváme až k bodu varu. Povaříme za stálého šlehání (asi minutu), pak odstavíme.
2
Do horkého svařeného mléka s kořením přidáme nalámanou čokoládu a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Pak vyjmeme vanilkový lusk, semínka vyškrábeme a vrátíme do nápoje. Podle chuti dosladíme a kápneme mandlovou příchuť.
3
Pokud čokoládu připravujeme dospělým, místo mandlové esence zašleháme stopku mandlového likéru. Do čokolády můžete obměňovat přísady např. bio pomerančovou kůru, zázvor, špetku kávy, rum. Pozor pouze na kyselé přísady, mléko by se srazilo.
4
Čokoládu přecedíme přes jemné síto a našleháme do pěny. Podáváme horké ve vysoké sklenici. Zdobíme plátky bílé čokolády.
Domácí „vaječňák“ bez vajec | recept. Kdo dostal nápad smíchat alkohol, mléko a vejce jako první, není vůbec jisté. O vzniku vaječného likéru koluje m…
Domácí kokosový kmen jako z pouti | recept. Pro milovníky kokosových suků z pouti je určen následující recept. Kokosovou cukrovinku, chutí k nerozezná…
Melounové mojito | recept. Nejenom v létě se těší velké oblibě míchané ovocné drinky. Klasické mojito jistě není třeba představovat, zkoušeli jste ale…
Diskuze k článku