Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si udělat domácí paštiku | recept

Domácí paštika | recept. Paštiky patří mezi oblíbené pomazánky a studené předkrmy. Jsou také vhodným doplňkem obložených studených mís. Připravují se ze směsi různých druhů mas, jater a koření. Podle fantazie lze přidat koňak, brusinky, krájené mandle a další přísady, paštika bude slavnostnější. Následující recept je na základní paštiku, do které je přidána anglická slanina pro lepší barvu. Domácí paštiky, protože jsou připravovány bez barviv a konzervantů, nemají tak hezkou růžovou barvu, jako paštika z obchodu. Recept si můžete vylepšit podle fantazie kořením nebo přísadami. Postup při přípravě bude stejný.

Co je potřeba

  • 200 g vepřové plece nebo bůčku
  • 200 g vepřové kýty
  • 150 g anglické slaniny
  • 350 g vepřových nebo drůbežích jater
  • 30 g vyškvařeného sádla
  • 3 vejce
  • strouhanka ze 2 rohlíků
  • 250 ml mléka
  • sůl
  • paštikové koření
  • na vyložení formy plátky uzené slaniny
1

Maso a játra nakrájíme na kostičky a umeleme v masovém strojku. Maso musí být umleté co nejjemněji, takže by se mělo umlít dvakrát. Já melu jednou a podruhé mixuji.

2

Mleté maso okořeníme paštikovým kořením. Paštikové koření se skládá z mletého pepře, nového koření, muškátového oříšku, bobkového listu, zázvoru, skořice, vše po 1 g a smíchané dohromady. Toto je základní směs, hodící se pro všechny druhy mas. Paštikové koření se dá koupit v běžné obchodní síti. 1 g domácí směsi koření stačí na 1 kg masa.

3

Maso, sádlo, sůl a koření mixujeme ručním elektrickým mixérem. Přidáme celá vejce, strouhanku a mléko. Umixujeme do hladké kašovité hmoty. Čím jemněji ušlehaná hmota bude, tím jemnější a hladší bude výsledná paštika. Hrubozrnná paštika ale také není vůbec špatná. Do této základní hmoty teď můžeme přidat sušené brusinky, na nudličky nasekané mandle, žampiony nebo kostičky slaniny pro lepší vzhled a chuť.

4

Formu na srnčí hřbet, biskupský chlebíček nebo menší pekáček vyložíme plátky tence nakrájené slaniny. Na ni rozprostřeme a uhladíme vrstvu připravené paštiky. Neplníme ji až po okraj, necháme volný prostor.

5

V dalším kroku nádobu s paštikou postavíme do pekáče s vodou. Voda by měla dosahovat do dvou třetin výšky formy. Paštiku pečeme v troubě při teplotě 180 °C přibližně 1,5 hodiny. Paštiku přikryjeme papírem na pečení.

6

Hotovou paštiku necháme dostatečně vychladnout, poté ji vyklopíme z formy a můžeme krájet. Nechte si chutnat!

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.