Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si uvařit indické máslové kuře Butter Chicken | recept

04. Únor 2022

Jak si uvařit indické máslové kuře Butter Chicken | recept. Jak si doma uvařit pravé indické jídlo? Jedno z nejoblíbenějších je máslové kuře butter chicken. Jedná se o šťavnaté kousky kuřete v husté smetanové omáčce. Jedinečnou chuť tomuto jídlu dodává koření. Barevné koření je nejdůležitější ingredience indické kuchyně. Indické jídlo je jídlo mnoha chutí, barev a vůní. Držte se receptu a zjistíte, že jde o jednoduchou úpravu kuřecího masa. Kdo nemá rád maso, může ho nahradit například kousky balkánského sýra nebo kousky brambor. Pouze přizpůsobí délku vaření, aby se sýr příliš nerozvařil.

 

Co je potřeba

  • 500 g kuřecího masa

marináda:

  • čajová lžička koření garam masala
  • 100 g bílého jogurtu
  • půl čajové lžičky kari nebo kurkumy
  • 3 stroužky česneku

omáčka:

  • malá cibule
  • 50 g másla
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička koření garam másala
  • 1 lžička kurkumy nebo kari koření
  • 1 plechovka nakládaných rajčat
  • 1 malý rajský protlak
  • sůl
  • 250 ml sladké smetany
1

V misce si připravíme marinádu z jogurtu, koření a česneku. Mírně přisolíme. Marinádu pečlivě promícháme, aby se všechny chutě spojily.

 

2

Maso nakrájíme na středně velké kostky a promícháme s marinádou. Misku přikryjeme potravinářskou folií a dáme odležet do ledničky. Necháme marinovat alespoň dvě hodiny, nejlépe však přes noc.

 

3

Do většího kastrolu dáme rozehřát máslo a zpěníme na něm cibuli nakrájenou nadrobno. Když je cibulka mírně opečená, přidáme koření a česnek, aby se všechny chutě rozvoněly.

 

4

Do hrnce na cibuli vyklopíme celou plechovku rajčat i s rajčatovým protlakem. Čerstvý zázvor nastrouháme najemno a také přidáme do omáčky.

 

5

Omáčku provaříme, trochu zředíme vodou a rozmixujeme dohladka.

6

Na pánvi opečeme marinované kousky kuřete a vložíme je do rozmixované omáčky. Přidáme zbytek marinády a smetanu. Vše promícháme a provařujeme ještě alespoň půl hodiny na mírném ohni. Ochutnáme a případně dosolíme nebo dokořeníme. Nakonec zjemníme, již bez vaření, kouskem másla

 

7

Jako příloha se hodí rýže, ale nejlépe k indickému butter chicken ladí placky naan.

 

 

Autor: Jana P.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct kuře po balkánsku | recept
Jak upéct kuře po balkánsku | recept. Kuřecí maso je univerzální, lze připravit tisíci způsoby, téměř každému chutná, je dietní, rychle hotové a patří…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.