Přejít k hlavnímu obsahu

Jak snadno na vesele papouškovou buchtu z pudinkových prášků | recept

Jak snadno na vesele papouškovou buchtu z pudinkových prášků

Vesele papoušková, barevně pestrá buchta je snadným, lžícemi na plech tvořeným moučníkem s jemnou chutí a nesmírnou vláčností. Pudinkovými prášky barevně odlišené části jemného těsta ve veselé mozaice vytvoří během pečení barevně pestrý efekt. Vzhledem k souznění zvolených chutí se jedná i o moučník nesmírně chutný a jemný.

Co je potřeba

S uvedeným množstvím surovin upečete papouškovou buchtu na plechu o rozměrech 30×40 cm

Na základní, vláčné a jemné těsto:

  • 300 g krupicového cukru
  • 250 g Hery
  • 5 vajíček
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 prášek do pečiva

Na vanilkovou část těsta:

  • 1/3 základního jemného těsta
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 1 lžička vanilkového aroma

Na čokoládovou část těsta:

  • 1/3 základního jemného těsta
  • 1 čokoládový pudinkový prášek
  • 1 lžíce tmavého kakaa

Na jahodovou část těsta:

  • 1/3 základního jemného těsta
  • 1 jahodový pudinkový prášek
  • 1–2 lžíce jahodové marmelády
1

Základem této snadné, vesele papouškové buchty, respektive tohoto vláčného a jemného moučníku je dobře vyšlehaná směs z cukru, vajíček a povolené Hery, a to elektrickými metlami do nadýchané jemné pěny, která znásobí svůj objem. Mixér přitom zprvu mějte nastavený na nízké otáčky, ke konci je ovšem zvyšte.

šlehání vláčného a jemného základu z cukru, vajíček a povolené Hery
2

Do jemné a nadýchané pěny přilijte smetanu ke šlehání pokojové teploty a opět elektrickými metlami zlehka, na nízké otáčky asi tak minutu šlehejte.

vmíchání smetany do nadýchané jemné pěny
3

Vařečkou pak vmíchejte mouku s práškem do pečiva a vypracujte do vláčně litého těsta bez hrudek.

dokončení základního, vláčného a jemného těsta
4

Takto připravené základní, vláčné a jemné těsto rozdělte na tři části do třech mís, přičemž jednotlivé části pak začněte dochucovat a barevně rozlišovat tak, aby upečená papoušková buchta byla opravdu vesele pestrá.

Do první části vláčného a jemného těsta vmíchejte vanilkový pudinkový prášek a provoňte vanilkovým aromatem.

dochucení a obarvení první části základního těsta
5

Druhou část vláčného a jemného těsta doplňte čokoládovým pudinkovým práškem a tmavým kakaem.

dochucení a obarvení druhé části základního těsta
6

Poslední, třetí část vláčného a jemného těsta obohaťte jahodovým pudinkovým prášek a jahodovou marmeládou.

dochucení a obarvení třetí části základního těsta
7

Po ochucení a obarvení jednotlivých částí vláčného a jemného těsta začněte lžícemi na plech vyložený pečicím papírem tvořit papouškový efekt, tedy klást kopečky těsta vedle sebe, a to střídavě v odlišných barevných tónech.

Jednotlivými, barevně pestrými kopečky těsta postupně vyplňte celý plech, čímž vytvoříte veselý papouškový efekt a poté jej vložte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), kde buchtu pečte přibližně 30 minut.

Stejně snadno jako jste papouškovou buchtu upekli, ji po vychladnutí stejně snadno nakrájejte na díly a potěšte, ba i rozveselte jimi strávníky.

připravení třech mís s barevně pestrými částmi těsta
tvoření papouškového efektu kladením lžic těsta do plechu

Tipy

  • Tato vesele papoušková, barevně pestrá buchta přímo vybízí k ozvláštnění barev i chutí, a to zakomponováním jiných druhů pudinkových prášků. Vůni například výrazně podpoří pudink banánový, výtečný je ale i karamelový či kokosový.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.