Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat borůvkovou omáčku | recept

Jak udělat borůvkovou omáčku | recept. Recepty a tipy na vyžití borůvkové omáčky. Borůvkovou omáčku můžeme připravovat celý rok, jestliže jsme si v létě nějakým způsobem uchovali borůvky „na horší časy“. Jak udělat borůvkovou omáčku z čerstvých i konzervovaných borůvek? A jak borůvkovou omáčku využívat? Čtěte dál.

Co je potřeba

500 g borůvek

1 a 1/2 dcl vody či mléka

50 g cukru

1 lžíce másla

1 lžička škrobu

mletá skořice

1

Borůvková omáčka se používá k polévání sladkých jídel. Připravuje se povařením ve vodě s cukrem a kořením a v závěru je zahuštěna. Obecně se takto připraveným ovocných omáčkám říká klevela či rozvar. Borůvková omáčka je v některých regionech nazývána žahour.

2

Výraz žahour vzbuzuje asociace, že po této borůvkové omáčce mohla pálit žáha. Naopak, borůvky jsou silně zásadotvorné. Při použití lékařem doporučeného sladidla místo cukru je borůvková omáčka vhodná pro diabetiky. V borůvkách jsou rostlinné inzulíny (glukoniny), které snižují hladinu cukru v krvi. Protože se borůvky zahuštují nejčastěji škrobovou moučkou (bramborovou nebo kukuřičnou), mohou si na borůvkové omáčce pochutnat i celiaci s bezlepkovou dietou.

3

Příprava borůvkové omáčky z čerstvých nebo zmrazených borůvek. Půl kilogramu přebraných borůvek zalijeme deci a půl vody nebo mléka. Přidáme lžíci másla, 50 gramů cukru nebo odpovídající množství diabetického sladidla. Můžeme dochutit trochou mleté skořice. Svaříme. V decilitru vody (nebo mléka) rozmícháme lžičku škrobové moučky a vlijeme do borůvek. Necháme přejít varem a odstavíme.

4

Borůvková omáčka z borůvkového džemu. Malou skleničku (0,2 litr) borůvkového džemu rozředíme s deci a půl vody. Dáme vařit. V deci vody rozmícháme lžičku škrobu, vlijeme do rozvaru z borůvkového džemu a důkladně provaříme. Odstavíme a do borůvkové omáčky zamícháme dvě poctivé lžíce zakysané smetany. Můžeme dochutit vanilkou nebo skořicí, pro dospělé můžeme borůvkovou omáčku přichutit lžící rumu.

5

Borůvková omáčka ze sterilizovaných borůvek. Borůvky (nakládáme je většinou bez vody, jen ve vlastní šťávě) svaříme s trochou přidané vody nebo mléka. Podle toho, jestli byly zavařené s cukrem nebo bez cukru je dosladíme. Zahustíme škrobem rozmíchaným ve vodě nebo mléku. Můžeme přidat smetanu.

6

Studená borůvková omáčka. Borůvky částečně rozmačkáme s cukrem (sladíme podle chuti a podle množství borůvek) a s vanilinovým cukrem. Do borůvkové kaše vmícháme zakysanou smetanu, anebo 100 gramů tučného tvarohu zředěného decilitrem mléka. (Na lívance a do palačinek tvaroh neředíme mlékem).

7

Borůvkovou omáčkou přeléváme: kynuté, tvarohové a krupicové sladké knedlíky uvařené bez náplně, obilninové kaše, sladké nákypy, pudinky, trhance, sladké svítky, lívance, lívanečky, smažené vdolečky, palačinky a sladké omelety.

Žahour si rády vaří děti na tráborech nebo trampíci na čundru. V polních podmínkách se ale škrob nepřidává, častokrát ani cukr ne. Dětem ke spokojenosti obvykle stačí jen borůvky ohřát a vyudit nad ohýnkem.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat mrkvovou omáčku | recept
Mrkvová omáčka | recept. Mrkvová omáčka sice nepatří k nejfrekventovanějším českým jídlům, ale někdy může být příjemným zpestřením jídelníčku. Mrkvovo…
Jak udělat rajčatovou omáčku | recept
Tipy na rajčatovou omáčku pro kuchařské začátečníky. Rajčatová omáčka nemusí nutně být tou „rajskou“, která českého strávníka provází od mateřské škol…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.