Co je potřeba

1 kg den předem ve slupce uvařených brambor
300 g polohrubé mouky + trochu na podsypávání
2 celá vejce
Máslo
Sporák, pánev a kastrolek s pokličkou

1

Bramborové placky se připravují ze základního bramborového těsta – tedy z vařených brambor, mouky a vejce. Bramborová placka není totéž co bramborák, i když se tak v některých krajích (třeba v určitých regionech severní Moravy) bramborákům říká. Bramborové placky se pečou na suché plotně a ještě horké se mohou mazat tukem (máslo, husí sádlo). Pečením na suché plotně (pánvi) se na povrchu bramborové placky vytvoří typické hnědé puchýřky.

2

Aby se bramborové placky dobře dělaly a těsto neřídlo, uvaříme brambory ve slupce den dopředu. Oloupeme je, odvážíme kilogram a nastrouháme na jemném struhadle. Do mísy přidáme dvě celá vejce, čtvrt lžičky soli a 300 gramů polohrubé mouky. Nejprve v míse a pak na vále vypracujeme nelepivé pružné těsto.

3

Vál posypeme moukou. Z těsta odřezáváme kousky ve velikosti přibližně střední meruňky a pekařským válečkem vyvalujeme placku. Během válení je několikrát obrátíme a přitom jemně podsypeme moukou. Placka by měla být silná „na stéblo“, tedy asi tři milimetry.

4

Na plotýnku sporáku dáme zahřát pánev, jejíž povrch snese úpravu bez tuku. Osvědčily se pánve s různými ušlechtilými povrchy. Placku opatrně přesuneme z válu na pánev. Můžeme si pomoci třeba i plochou podběračkou. Podle toho, jaké místo placka na pánvi zabírá, můžeme zkorigovat množství těsta na další placku, aby byla plocha pánve ekonomicky využita.

5

Placky válíme a pečeme jednu po druhé, připálenou mouku z pánve průběžně odstraňujeme. Upečené placky budeme jíst buď suché (dietnější) nebo si je omastíme (mnohem chutnější). První placku vložíme do kastrolku, pomažeme rozpuštěným máslem, a pak skládáme jednu na druhou, každou pomastíme. Kastrolek s plackami by měl stát na vlahém místě – třeba na vypnuté plotýnce nebo (jako to dělaly staré hospodyně) na převrácené pokličce hrnce s vodou. Placky několikrát převrátíme, aby se vrchní dostaly dospod a byly všechny stejně vláčné.

6

Bramborové placky jíme samotné, a neb omazané švestkovými povidly, jablečnou marmeládou. Bramborové placky můžeme podávat i jako rustikální přílohu k masitým jídlům, ale to by snad bylo takové pochoutky až škoda.

Tipy

Když lidé mívali husí sádlo (ze svých husí), mazaly se bramborové placky rovněž husím sádlem. Kdo má husí sádlo, může vyzkoušet – je to sice kalorická bomba, ale moc dobrá.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.846155
Average: 4.8 (13 votes)