Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat cizrnovou pomazánku | recept

Cizrnová pomazánka je pro mnoho z nás neznámou pomazánkou. Jste gurmáni, kteří okusí od obilovin téměř vše, od kuskusu až po jáhly, pohanku či kroupy? Zkuste i cizrnu, když se dobře okoření, vznikne zajímavá chuť. S česnekem a exotickou kurkumou vás jistě osloví. Další pomazánka, která se hodí na celozrnné pečivo. Určitě jste jí dlouho hledali a konečně našli. Pojďme se podívat na její jednoduchou přípravu. Suroviny, které si připravíte na výrobucizrnové pomazánky, dejte do šálků nebo misek. Kvalitní příprava vám zajistí rychlejší průběh a pomazánku tak budete mít za pár minut hotovou. Jediné, co by vás mohlo zdržet je to, že se cizrna musí uvařit. To si můžete udělat den předem a nechat ji v lednici.

Co je potřeba

Připravte si:

  • 1 hrnek vařené cizrny, z části lze nahradit i červenou čočkou, pohankou, kroupy, atd.,
  • 1 stroužek česneku,
  • ½ lžičky kurkumy,
  • pár lžic olivového oleje,
  • 1 menší cibulku,
  • sójovou omáčku,
  • trochu octu a sůl až na závěr.
1

Cizrnu uvařte, sceďte a nechte vychladnout.

2

Mezitím, co se bude cizrna vařit, rozpalte pánev. Dejte na ní pár kapek oleje a vhoďte cibuli. Když zesklovatí, posypte kurkumou, je to dost podobné kari. Odstavte z plotny.

3

Do připravené nádoby, kde se cizrnová pomazánka chystá, opatrně přendejte obsah pánve s cizrnou a osmahnutou cibulí. To vše společně umixujte a vytvořte si kompaktní hmotu, kterou dále dochuťte sójovou omáčkou s troškou octu.

4

To je v podstatě vše! Pokud si chcete zkrátit přípravu cizrnové pomazánky, není nic jednoduššího, než si cizrnu uvařit dopředu.

5

Variací je nespočet a obiloviny lze různě kombinovat. Pomazánka tak nemusí být čistě z cizrny, ale vhodně se dá doplnit i jáhly, pohankou nebo kroupy.

6

Vaření s estragonem nebo saturejkou umožní cizrnu lépe strávit. Cizrnu solíme až na konci přípravy, při vaření by nám nezměkla. Hodí se k pečivu, ale i slané palačinky jsou touto náplní úplně jiné. Ozdobte sezamovým semínkem a servírujte. Je to velmi zdravá pomazánka, která by neměla na stole v české domácnosti čas od času chybět.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na luštěninové pomazánky | recept
Luštěninové pomazánky | recept. Luštěniny jsou bohužel velmi opomíjené v našich běžných jídelníčcích. Jsou poměrně kvalitním zdrojem rostlinných bílko…
Jak udělat masovou pomazánku | recept
Jak udělat masovou pomazánku | recept. Masová pomazánka je lákadlem pro mnohé z nás. A proč nám tak chutná? Je to tím, že je šťavnatá, není suchá a ob…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.