Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat čokoládové lanýže | recept

Jak udělat čokoládové lanýže | recept

Čokoládoví lanýži | recept. Také patříte k milovníkům čokoládových lanýžů? Tak jistě víte, jak tato „láska“ leze do peněz. Pro všechny stejně postižené přináším v následujícím článku základní recept na lanýže, jaké si snadno vyrobíte doma sami. Vyjdou levněji než kupované, i když na výrobu opravdu dobrých lanýžů musíte nakoupit kvalitní a tudíž dražší základní suroviny. Jednou za čas si ale tuto pochoutku můžeme bez výčitek dopřát. Třeba nadcházející Vánoce jsou pro lanýžové mlsání jako stvořené.

Co je potřeba

Na lanýže:

  • 200 g kvalitní hořké čokolády s vysokým podílem kakaa
  • 100 g másla
  • 60 g cukru krupice
  • 70 g smetany (nejméně 33% tuku)

Na obalení:

  • kakao
  • mleté mandle
  • ořechy
  • kokos, apod.
1

Nejprve si ve smetaně rozpustíme máslo a cukr. Smetanu opatrně mícháme a při dosažení bodu varu směs stáhneme z plotýnky. Vložíme do ní nalámanou čokoládu a mícháme mimo oheň dokud se čokoláda nerozpustí. Vznikne krásná lesklá hmota. Tu uložíme na noc do lednice. V nouzi stačí 3 hodiny.

2

Druhý den ze ztuhlé čokoládové hmoty lžičkou oddělujeme malé kousky a v dlani utvoříme kuličku. Kuličky nemusejí být pravidelné, drobné nedokonalosti vypadají hezky. Ruce si vychladíme ve studené vodě a pracujeme rychle, čokoláda se rozpouští. I když budete mít ruce jako led, hmota se bude trochu lepit, vydržte!

3

Hotovou kuličku obalíme v kakau, mandlích, pistáciích, oříšcích, kokosu, sušeném mléku, dle vaši chuti. Pak vložíme do cukrářského papírového košíčku a naskládáme do uzavíratelné nádoby nebo krabice. Uchováváme v chladu. Lanýže vydrží 14 dní.

4

Na samý závěr přidám několik rad. Čím vyšší obsah kakaa v čokoládě, tím plnější a pro někoho hořké jsou lanýže. Nám postačuje čokoláda s 65% obsahem kakaa. Cukr můžete přidat řepný, třtinový, nebo žádný. Do hotové rozpuštěné lanýžové směsi se mohou přidat různé přísady a příchutě např. vanilkový extrakt, extrakt z hořkých mandlí, oblíbený likér... Možností je velmi mnoho a tento recept je na základní čokoládové cukrovinky.

Tipy

  • Hmota se může nalít do silikonové formy na pralinky, kterou vytřeme olejem.
  • Použijete-li dia čokoládu, vykouzlíte luxusní pralinky i pro diabetiky.

Varování

  • Diabetik si musí hlídat množství snědených lanýžů.
Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články