Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat dobrou pomazánku z uzené makrely | recept

06. Listopad 2019

Pomazánka z uzené makrely | recept. Ryby jsou velmi zdravé a jsou pro nás zpestřením našeho jídelníčku. Měli bychom je tam tedy rozhodně zařadit, ať už v podobě hlavních chodů, ale i malých svačinek a večeří. Rybí maso je jemné, bílé a chutná výtečně. Makrela je exkluzivní, protože je mastnější a jde s ní různě pracovat. Hodí se na gril, ale udělat se z ní dá i skvělá pomazánka. Přináším vám jednoduchý recept na pomazánu z uzené makrely.

Co je potřeba

Ryby a vejce se k sobě výtečně hodí, nemusíte se této kombinace vůbec bát. Kdo nemá vajíčka rád, nakrájí si sterilované okurky (asi 4 ks). A jak na takovou fantazii chutí? Úplně jednoduše.

Co bude k přípravě pomazánky z uzené makrely nutné koupit?

Určitě uzenou makrelu, kterou doma běžně nemáme. Pro menší rodinu postačí i jedna makrela, když chcete více pomazánky, udělejte si jí ze zdvojené dávky. Z lednice si vyndejte máslo – použijte asi ½ kostky nebo 4 lžíce majonézy, dále 2 vejce a 1 lžíci hořčice. Z koření poté standardně sůl (tady pozor, uzená makrela je sama o sobě hodně slaná, stačí půl špetky, někdy ani ne) a špetka pepře. Na chuť vymačkat citrón a na dozdobení jeho čerstvý plátek. Náročnější strávníci si připraví worcester – stačí pár kapek a plátky syrové cibule.

1

Kupte si menší či větší uzenou makrelu podle toho, kolik pomazánky vlastně chcete vytvořit. Pokud máte vlastní udírnu, lze jí dát syrovou vyudit a ona vám provoní i okolí. Koupenou nebo hotovou makrelu či makrely oberte, ale nejprve si odstraňte páteř. Kousíčky masa mezi prsty rozmělněte, odstraňte drobné kůstky a utvořte hmotu.

2

Cibulku si nakrájejte na jemno a přidejte do směsi.

3

Povolené máslo je dalším pojidlem, které vám dotvoří tu správnou konzistenci. Tučnější variantou je majonéza, která dodá pomazánce úplně jinou chuť.

4

Hořčice jí obohatí o šmak, vejce jí zjemní a zároveň přidá na objemu.

5

Hotovou pomazánku z uzené makrely dochuťte solí a pepřem.

6

Pomazánku zakápněte pár kapkami citrónové šťávy a ozdobte v mističce čerstvým plátkem citrónu.

7

Pomazánka z uzené makrely je skvělou kombinací k čerstvému křupavému chlebu nebo bagetě. Na celozrnném pečivu není pomazánka až tak dobrá, tam skvěle korespondují zase zeleninové pomazánky.

Pro gurmány je možnost pomazánku z uzené makrely dochutit worcesterem a na chlebu plátkem syrové cibule.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat domácí rybí salát | recept
Rybí salát | recept. Na domácí rybí salát dobře zužitkujeme části ryb, které zbyly po filetování nebo méně kvalitní části kapra od ocasu. Na rybí salá…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.