Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat domácí oříškovou Nugetu | recept

Jak udělat domácí oříškovou Nugetu | recept

Jak udělat domácí oříškovou Nugetu | recept.  Nugeta, to je taková sestra Nutelly. Obě dámy jsou z rodiny čokoládových pomazánek, oblíbených u většiny z nás, a to navzdory všem dietním snahám. Lžička zabořená do sladkého krému, podávaná nejlépe rovnou do pusy či na bílém pečivu, je jednoduše silnější. A až zjistíte, jak snadno doma Nugetu připravíte, budete mít lžičku v ruce velice často, to mi věřte.

Co je potřeba

Suroviny:

  • 200 g nesolených arašídů
  • 2 lžíce slunečnicového či arašídového oleje
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • špetka soli
  • 1 lžíce tmavého kakaa
  • 400 g kvalitní mléčné čokolády
1

Ve vodní lázni pomalu rozpusťte čokoládu.

Jak udělat domácí oříškovou Nugetu | recept
2

Zatímco se čokoláda rozpouští, připravte si ostatní. Nejprve arašídy nasucho opražte na pánvi. Stačí pár minut, jen aby uvolnily tuk, budou se pak snáze mixovat. Při pražení arašídy promíchávejte, aby se nepřipálily,  zhořkly by.

Jak udělat domácí oříškovou Nugetu | recept
3

Teplé opražené arašídy co nejjemněji rozmixujte a přilijte slunečnicový či arašídový olej. Pokračujte v mixování.

Jak udělat domácí oříškovou Nugetu | recept
4

Hmotu přendejte do větší mísy a přidejte tmavé kakao, špetku soli a vanilkové aroma. Promíchejte a přilijte rozpuštěnou čokoládu. Opět důkladně promíchejte.

Jak udělat domácí oříškovou Nugetu | recept
5

Ještě teplou pomazánku rozdělte do vysterilizovaných sklenic. Skladujte v suchu a temnu. Pro delší uchování doporučuji skladovat v lednici. Pomazánku vyndejte z lednice chvilku před podáváním, aby povolila, v lednici totiž hodně ztuhne. Pro případ tajného ujídání lžičkou si raději odložte jednu skleničku do spíže.

Jak udělat domácí oříškovou Nugetu | recept

Tipy

Pro ty z vás, pro které by byla Nugeta příliš sladká – zkuste experimentovat s čokoládou. Dávka čokolády nemusí být pouze plně mléčná, ale lze kombinovat s kvalitní vysokoprocentní hořkou čokoládou či čokoládou na vaření. Sama jsem vyzkoušela poměr 300 g mléčné čokolády a 100 g hořké a nebylo to vůbec od věci. 

Varování

U čokolády opravdu dbejte na kvalitu, tedy aby čokoláda byla opravdu čokoláda a ne směs rostlinných a palmových tuků, což se dočtete ve složení uvedeném na obale. „Nepravá“ čokoláda se hůře rozpouští a výsledná Nugeta by navíc byla příliš mastná.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.