Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat domácí rybí prsty | recept

Rybí prsty – recept pro nečekanou situaci. Rybí prsty s bramborovou kaší, to je večeře, nad kterou zajásá snad každé dítě či „dorostenec“. Nabízíme recept na domácí rybí prsty, které můžeme vykouzlit, když se nám nezadařilo při nákupu mražené ryby. Recept na rybí prsty pro „zoufalé hospodyňky“ krok za krokem.

Co je potřeba

Zachovat klid Suroviny uvedené v návodu

1

Do takové situace se alespoň jednou dostane každý, kdo vaří pro rodinu: V dobré víře nakoupíme za poměrně slušnou cenu dva přiměřeně velké kusy mražené ryby. Od pohledu a podle váhy odhadneme, že to sice na žádné velké přejídání nebude, ale k večeři pro rodinu stačí. Když ale doma z ryby odtaje námraza, v misce se krčí dvě ubohoučké rozmočené mřenky.

2

První reakcí je vyklopit tu ostudu do porcelánu a spláchnout. Jenže vzápětí si uvědomíme, že odchodem vody se cena rybí hmoty víc než zdvojnásobila. Přece tak nechtěně zdraženou surovinu nevyhodíme? A rodina čeká na večeři. Brambory na kaši se už vaří. Rybí torzo necháme důkladně vykapat. Vezmeme ostrý nůž a maso posekáme na drobné kousky.

3

Rybu vložíme do pracovní misky. Přidáme čtyři žloutky, půl hrnku strouhanky, trochu soli, kmín. Jestliže máme zelené bylinky, nasekáme jich plnou hrst a přidáme ke žloutkům. K rybě se hodí petrželka, celerová nať, trošku tymiánu, bazalka, pomerančová máta, jako karí vonící smil. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka přimícháme ke směsi.

4

V ploché pánvi rozehřejeme olej na smažení. Vaječnou hmotu přendáme do pevného mikroténového sáčku. Odstřihneme roh a do rozpáleného oleje vytlačujeme tyčinky rybí vaječné hmoty. Tyčinky můžeme nalévat do oleje i třeba lžicí, ale sáček se osvědčil – je to velmi rychlé a podaří se tak mít „rybí prsty“ přibližně stejně široké i dlouhé.

5

Rybí prsty osmažíme po obou stranách – je to hned, proto není radno od pánve odcházet. Z uvedené dávky jsou dvě „várky“ rybích tyčinek. Rybí prsty uchováme na teplém místě a dokončíme úpravu brambor. K rybím smaženkám se hodí kaše, a nebo vařené brambory s dobrou studenou omáčkou na majonézové bázi (například tatarská).

6

Nebo můžeme brambory omastit a rozmačkat (šťouchané). Potom dáme na talíř zeleninovou oblohu se svěžím dresinkem. I když toto jídlo není žádný kulinářský skvost pro vybrané labužníky, dětem bude chutnat. A nakonec – proč ne? Vždyť jsme do něj nic špatného nedali. Jen z nákupu mraženého rybího filé jsme zase na delší čas vyléčeni.

Autor: jezzina
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.