Co je potřeba

Co budete k přípravě dýňové pomazánky potřebovat? Stačí jedna menší dýně, ani jí nespotřebujete celou. Dále 4 lžíce majonézy nebo zakysané smetany, šunka, pár sterilovaných kapií, sůl a pepř.

1

Dýni vydlabejte a její kousky, které přiléhaly k hraně stěny dýně, ostrouhejte. Mohou být po oddělení od slupky dost tvrdé.

2

Dále nakrájejte dužinu z dýně na stejnoměrné kostky, které poskládáte na pařáček nebo cedník nad hrnec s horkou vodou, kde se vaří voda.

3

Změklou dýni sejměte z pařáčku nebo cedníku a nechte vychladnout a rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte. Přidejte majonézu (tučnější varianta) nebo zakysanou smetanu (lehčí stravitelnější varianta) a promíchejte.

4

Dýňové pomazánce vdechne úplně jiný rozměr šunka a kapie, nakrájené na malinké čtverečky.

5

Přidejte sůl, pepř a dýňová pomazánka je na světě.

6

Chlebíček nebo kanapku dozdobte zbylou šunkou a kapií. Tuto pomazánku se nebojte udělat dětem, dýně je zdravá, ale použijte při výrobě zakysanou smetanu a nekořeňte příliš, stačí malinko soli.

7

Variací je spoustu, tak proč si nevyzkoušet dýňovou pomazánku i s oříšky a špetkou tymiánu. Postup je stejný, jen do změklé dýně nedáme šunku a kapii, ale trochu česneku, tymiánu a namletých vlašských nebo lískových oříšků. Také je možnost k základu přidat rozmarýn a červenou papriku. Její nasládlá chuť je potlačena, ale ne každý z nás má rád tymián nebo rozmarýn.

8

Pro gurmány, kteří postrádají slanější chuť je možnost na dýni použít worcester, který z ní uvolní všechny vůně a chutě.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (6 votes)