Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat dýňový cheesecake | recept na vynikající dýňový koláč

13. Listopad 2020

Jak udělat dýňový cheesecake | recept na vynikající dýňový koláč. Sušenkové tenké těsto, krémová náplň, řádná kombinace chutí, kterou korunuje libovolná a nenáročná příprava. Tomu říkám značka ideál. Nezměrná variabilita, kterou cheesecake přináší, nám dovolí využívat jeho přednosti celoročně. Proč na podzim, který je v kuchyni protkaný dýní, nezkusit cheesecake právě z dýně? Krémovou náplň dýně krásně obarví, dodá ji hutnější konzistenci, lehčí chuť a s přidáním voňavého koření docílíte jednoduše ideální chuti.

Co je potřeba

Uvedené množství je do dortové formy o průměru 23 cm

Těsto:

  • 250 g karamelových sušenek Lotus
  • 100 g másla

Krémová náplň:

  • 1 menší dýně Hokkaido
  • 250 g (vanička) tučného tvarohu
  • 150 g žervé (lze použít Lučinu)
  • 150 g třtinového cukru
  • 3 vajíčka
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2–3 lžičky mleté skořice
  • špetku muškátového oříšku
1

Dýni umyjte, očistěte od semínek a i se slupkou dužinu nakrájejte na kostky. Ty rozložte na plech vyložený pečícím papírem a takto na sucho (bez pokapání olejem) pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C, 20–30 minut, dokud dýně nebude měkká.

2

Po upečení dýni rozmixujte tyčovým mixérem na pyré.

3

Do tohoto receptu potřebujete 400 g dýňového pyré. Pokud Vám část pyré zůstane, směle ho zamrazte. Bude se Vám hodit do spousty dalších receptů.

4

Nyní si připravte sušenkové těsto. Sušenky rozdrťte v robotu či v igelitovém sáčku najemno.

5

Přidejte k nim povolené máslo a zpracujte na směs podobnou drobence.

6

Tu upěchujte na dno dortové formy vyložené pečícím papírem a dejte odpočinout do chladu.

7

Mezitím si připravte krémovou náplň. Tvaroh a žervé utřete s třtinovým cukrem.

8

Přidejte vajíčka a promíchejte.

9

Následně přimíchejte vychladlé dýňové pyré, skořici, muškátový oříšek a kukuřičný škrob.

10

Připravenou náplň nalijte na sušenkový základ a párkrát s formou bouchněte o kuchyňskou linku, abyste se zbavili případných bublin v náplni.

11

Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C po dobu 55–60 minut.

12

Po upečení nechejte cheesecake pořádně vychladit, zatuhnout a pak se na něj s chutí vrhněte.

Karamelové sušenky můžete zaměnit za kakaové, či s příchutí kokosu, což vytvoří s dýní také zajímavou a chutnou kombinaci.  

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat sladký dýňový chlebíček
Jak udělat sladký dýňový chlebíček | recept z dýně na sladký čokoládový chlebíček. Poměrně vydatný, tudíž zasytí. Pečený z dýňového pyré a zakysa…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.