Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat jahodové řezy | recept na jahodový moučník

Jak udělat jahodové řezy | recept na jahodový moučník

Jak udělat jahodové řezy | recept na jahodový moučník. Příprava jahodových řezů nemusí být vázána jen na dobu, kdy zrají jahody. Jahodové řezy můžeme udělat i s využitím kompotovaných jahod. Nabízíme recept na vynikající jahodové řezy, které si můžete dopřát po celý rok. I když nebudou k mání čerstvé jahody ze zahrádky.

Co je potřeba

Korpus:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g cukru
  • 4 vejce
  • půl skleničky oleje (můžeme nahradit 200 g rostlinného tuku)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 plné lžíce kakaa (nikoliv granka)
  • 3 dcl vlažné vody

Jahodová vrstva:

  • 1 jahodový kompot (nebo 3 dcl vody, trochu jahodového sirupu a odpovídající množství jahod)
  • 2 lžíce solamylu (případně 1 pudinkový prášek - jahodový nebo vanilkový)
  • 250 g másla
  • 200 g moučkového cukru

 

1

Jahodové řezy podle našeho receptu jsou jemný moučník, který se skládá ze základního korpusu upečeného z takzvaného olejového těsta a dále z vrstvy jahodového krému, který zpevňuje přidaná škrobová moučka a máslo. Tyto jahodové řezy mají poměrně vysoký obsah cukru a tuku, a tak nejsou vhodné pro diabetiky. Lidé s redukční nebo odlehčovací dietou by raději měli také jen „uzobnout“.

2

Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky našleháme nebo utřeme s celou dávkou cukru a 3 dcl vlažné vody. Do žloutkové pěny přilijeme olej (nebo rostlinný tuk) a s moukou, do které jsme zamíchali půl prášku do pečiva a 2 lžíce kakaa, zpracujeme do hladkého těsta. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Pomocí ploché vařečky jej opatrně zapracujeme do těsta.

3

Pečicí plech vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Vlijeme na něj těsto, stěrkou uhladíme, aby bylo rovnoměrně rozprostřené. Upečeme při 200°C. Pečení trvá asi 10 minut, vrstva těsta není vysoká. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

4

Než těsto vychladne, připravíme si jahodový krém. Jahodový kompot slijeme. Ze 3 dcl šťávy z kompotu nebo ze 3 dcl vody silněji ochucené jahodovým sirupem a ze 2 vrchovatých lžic škrobové moučky (solamyl nebo i maizena) uvaříme hustou kaši. Na jahodovou kaši můžeme použít i jahodový či vanilkový pudinkový prášek. Necháme vychladnout.

5

V míse vyšleháme máslo s moučkovým cukrem. Postupně zašleháváme do jahodové směsi.

6

Jahodový krém natřeme na korpus a vmáčkneme do něj buď jahody z kompotu nebo čerstvé jahody. Dáme dobře vychladit a pak krájíme na menší podélné řezy. Krájíme vždy jen takové množství, které se sní, aby jahodové řezy zbytečně nezteplaly. 

Tipy

V případě použití jahodového pudinkového prášku uvaříme kaši ze 3,5 deci mléka a jednoho prášku. Krém tím velmi získá.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct jahodovou bublaninu | recept
Jak upéct jahodovou bublaninu | recept
Jak upéct jahodovou bublaninu | recept. Něco dobrého upéct nemusí být tak náročné. Ze zahrádek a sadů máme plno různého ovoce, obchodní domy se předhá…
Jak na jahodový želatinový dort | recept
Jak na jahodový želatinový dort | recept
Jahodový želatinový dort | recept. Červen je měsíc jahod, ale pokud si vytvoříte zásobu na chladnější části roku, můžete si červnové slunce přivolat k…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.