Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat jahodovou pěnu (nejen) na dorty | recept

Jahodová pěna | recept. Jahody jsou snad nejoblíbenějším letním ovocem. Jejich sezona nebývá dlouhá a tak je zařazujeme do jídelníčku co nejčastěji. Jahody jsou vyhledávanou surovinou k přípravě sladkých zákusků, moučníků a koláčů. Celé plody se využijí na zdobení, mixované nebo pokrájené na kousky se hodí do různých krémů, pudinků nebo náplní. Následující recept je na jahodovou pěnu, která se hodí jako lehká náplň do piškotových dortů nebo zákusků.

Co je potřeba

  • 500 g jahod
  • 3 bílky
  • sáček želatiny
  • cukr podle vlastního uvážení a cukernatosti ovoce
1

Jahody očistíme, odstraníme kališní lístky a překrájíme na menší kousky nebo je vidličkou rozmačkáme. Ze tří bílků a krystalového cukru ušleháme nad hrncem s vroucí vodou tuhý sníh. Nejlépe se šlehají v misce, která má širší okraj než nádoba s vodou. Do nádoby pod misku dáme jen trochu vody, mezi hladinou a miskou musí být mezera na páru. Vyšlehaný sníh je horký a leskne se.

2

Připravený sníh za občasného obrácení necháme zchladnout a následně do něj zašleháme připravené jahody. Vznikne nám jahodová pěna (viz ilustrační obrázek).

3

Aby jahodová pěna držela tvar, zašleháme do ní želatinu. Želatinu připravíme podle návodu na sáčku. Do tohoto množství jahod a vaječných bílků používám želatinu, která se rozpouští ve 100 ml vlažné vody.

4

S hotovou jahodovou pěnou potíráme připravené piškotové těsto. Potřený moučník dáme ztuhnout do chladu a poté dále zdobíme. Zdobíme podle vlastní fantazie – například čerstvými jahodami, banány, poléváme čokoládou nebo ozdobíme šlehačkou.

5

Nejrychlejší a u nás nejoblíbenější jsou minidortíky. Upečené piškotové těsto nechám v pekáči s vyšším okrajem. Potřu ho jahodovým džemem a na něj navrstvím jahodovou pěnu. Druhý den pomocí skleničky vykrajuji malé dortíky a zdobím tím, na co máme zrovna chuť.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.